StoryEditor

EÚ sa dohodla na colných kvótach po brexite. Opatrenie má zlepšiť vzťahy s Londýnom

01.12.2022, 09:19
Autor:
TASRTASR

Súčasťou dohody je množstvo opatrení, ktoré by EÚ mohla v prípade potreby prijať. Tie sa týkajú nápravných, vyrovnávacích a kompenzačných postupov v mnohých oblastiach.

České predsedníctvo v Rade EÚ a Európsky parlament dosiahli v stredu večer predbežnú dohodu na znení nariadenia o autonómnych colných kvótach. Pomôže to upraviť vzťahy medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom po brexite. Informuje o tom spravodajca TASR.

Dohodnuté znenie ešte musia schváliť ministri členských krajín (Rada EÚ) a Európsky parlament. Nariadenie stanovuje pravidlá a postupy, ktoré umožnia EÚ zabezpečiť včasné a účinné uplatňovanie svojich práv pri presadzovaní a vykonávaní dohody o brexite a následnej dohody medzi Bruselom a Londýnom o obchode a spolupráci.

Jeho súčasťou je množstvo opatrení, ktoré by EÚ mohla v prípade potreby prijať: týka sa nápravných, vyrovnávacích a kompenzačných postupov v mnohých oblastiach; dočasného pozastavenia preferenčného zaobchádzania s určitými výrobkami; odmietnutia, zrušenia, pozastavenia, obmedzenia alebo podmienenia oprávnení alebo povolení leteckých dopravcov a ich prevádzky; opatrenia obmedzujúce obchod, investície alebo iné činnosti.

Schválený dokument splnomocňuje Európsku komisiu na prijatie právnych predpisov a v prípade potreby aj obdobie ich platnosti. Musia byť vždy primerané a zároveň účinné pre dodržiavanie príslušných dohôd zo strany Spojeného kráľovstva.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 11:01