StoryEditor

Košické nemocnice sa pripravujú na krízovú situáciu

24.11.2022, 16:40
Autor:
TASRTASR

Košické nemocnice sa spoločne pripravujú na krízovú situáciu v súvislosti s výpoveďami lekárov. Najvážnejšia situácia je v Detskej fakultnej nemocnici.

Na Krízovom štábe Košického kraja sa v stredu zástupcovia kľúčových zdravotníckych zariadení mesta navzájom informovali o aktuálnej situácii a možnostiach vzájomnej spolupráce a pomoci, aby bola pacientom poskytnutá zdravotná starostlivosť aj v prípade, ak lekári ku koncu mesiaca nestiahnu svoje výpovede.  

Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP), kde krízový štáb zasadal, Monika Krišková.

V UNLP podalo výpovede 227 z 907 lekárov, čo je 25 percent. "Pripravujeme sa na prípadnú krízovú situáciu a naše aktivity koordinujeme so všetkými zdravotníckymi zariadeniami v Košiciach, a tiež podľa inštrukcií z Ministerstva zdravotníctva SR," uviedol riaditeľ nemocnice Ľuboslav Beňa.

"V UNLP Košice budú plne k dispozícii obidve urgentné pracoviská (na Triede SNP 1 a Rastislavovej 43), a taktiež Klinika úrazovej chirurgie (na Rastislavovej 43). Všetky prípadné zmeny v nastaveniach pracovísk UNLP Košice budú operatívne oznámené Krajskému operačnému stredisku Záchrannej služby Košice," dodal.

Beňa už informoval, že nikto zo zdravotníkov z gynekologických a neonatologických pracovísk UNLP nedal výpoveď, takže zdravotná starostlivosť o tehotné ženy nebude ovplyvnená. Budúce mamičky sa tak nemusia báť, že nebudú mať kde rodiť.

Keďže výpovede lekárov v UNLP sú rozložené nerovnomerne, môže na niektorých klinikách nastať kolaps.

"Takýmto pracoviskom je predovšetkým neurochirurgická klinika na Triede SNP. Prípadné akútne zásahy u neurochirurgických pacientov v tejto chvíli intenzívne riešime v rámci interných zdrojov," dodal riaditeľ.

Najvážnejšia situácia je v DFN, vo výpovedi je tam 53 percent lekárov. Zástupca DFN informoval, že pri tomto počte nedokáže nemocnica zabezpečiť efektívnu zdravotnú starostlivosť pre detského pacienta. DFN a UNLP sa dohodli na pomoci zo strany univerzitnej nemocnice pri vytváraní anestéziologického tímu pre operačné výkony detských pacientov. Beňa zároveň prisľúbil výpomoc chirurgov z UNLP v prípade akútnej potreby pre DFN, oznámila hovorkyňa.

Pomoc kľúčovým nemocniciam v Košiciach prisľúbili ostatné zdravotnícke zariadenia v meste - Nemocnica AGEL Košice – Šaca, Železničná nemocnica s poliklinikou, ako aj Východoslovenský onkologický ústav (VOÚ) a Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb.

V týchto zariadeniach je situácia pokojná a priaznivá, preto vedia vypomôcť UNLP a DFN vo všetkých svojich špecializáciách aj lôžkami.

Krajské operačné stredisko Záchrannej služby Košice informovalo, že je pripravené navýšiť počet operátorov, ktorí budú preverovať možnosť transportov u pacientov bez ohrozenia vitálnych funkcií. V prípade potreby transportu neurochirurgických pacientov bude komunikovať s inými neurochirurgickými pracoviskami na Slovensku.

Výpomoc prisľúbila aj Záchranná služba Košice. Zástupcovia Košického samosprávneho kraja (KSK) uviedli, že v prípade dlhotrvajúcej kritickej situácie budú hľadať riešenia, aby nemocniciam pomohli aj súkromné subjekty. Beňa zároveň vyjadril nádej, že očakávanú kritickú situáciu zvládnu nemocnice spoločnými silami tak, aby sa to čo najmenej dotklo pacientov.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 02 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 03 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 04 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 05 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 11:39