StoryEditor

Slovensko zlepšilo opatrenia na boj proti praniu špinavých peňazí, tvrdí Rada Európy

24.11.2022, 11:19
Autor:
TASRTASR

Slovensko zlepšilo opatrenia na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu, pričom preukázala dobrý pokrok v úrovni dodržiavania štandardov Finančnej akčnej skupiny.

Uviedol vo štvrtok vo svojej správe orgán Rady Európy pre boj proti praniu špinavých peňazí Moneyval.

Rada Európy skonštatovala, že pozitívne kroky, ktoré slovenské orgány prijali, viedli k zvýšeniu ratingu krajiny z úrovne "čiastočne v súlade" na úroveň "z veľkej časti v súlade" v štyroch oblastiach súvisiacich s hodnotením rizika prania peňazí a financovania terorizmu, ohlasovaním podozrivých transakcií, určením príslušného orgánu pre pranie špinavých peňazí a vedením komplexných štatistík.

V oblasti nových technológií, kde boli nedávno zavedené medzinárodné požiadavky na virtuálne meny, však došlo k zníženiu ratingu Slovenska.

Správa preskúmala celú sériu legislatívnych, regulačných a inštitucionálnych opatrení, ktoré Slovensko zaviedlo v súvislosti s povinnosťami hĺbkovej kontroly klientov, a to aj vo vzťahu k politicky exponovaným osobám, korešpondenčnému bankovníctvu, interným kontrolám finančných inštitúcií, krajinám s vyšším rizikom, dohľadu nad finančnými inštitúciami a určeným nefinančným podnikom a profesiám, právomociam finančnej spravodajskej jednotky a hotovostným kuriérom.

Z dôvodu procesných obmedzení Moneyval neposúdil mieru ich implementácie v praxi.

Moneyval za pozitívny vývoj považuje prijatie Akčného plánu na riadenie a zmierňovanie rizík prania špinavých peňazí a financovania terorizmu.

Riešené boli aj už skôr zistené nedostatky týkajúce sa požiadaviek nahlasovať podozrivé transakcie útvaru finančného spravodajstva. Slovensko podniklo potrebné kroky aj v oblasti zriadenia kompetentného orgánu na vyšetrovanie prípadov prania špinavých peňazí a ústretovo zareagovalo na požiadavku viesť a uchovávať komplexné štatistické údaje.

Pretrvávajú však niektoré menšie nedostatky vrátane tých, ktoré sa týkajú stanovenia priorít opatrení na zmiernenie rizík prania peňazí a financovania terorizmu a nedostatku povinností pre súkromný sektor riadiť a zmierňovať vyššie riziká.

Najnovšia správa Moneyval sa zaoberá aj implementáciou nových medzinárodných požiadaviek na virtuálne meny, ktoré okrem iného zahŕňajú najvýznamnejšie virtuálne meny a poskytovateľov týchto aktív. Z dôvodu zistených nedostatkov sa hodnotenie implementácie tohto aktualizovaného odporúčania Slovensku znížilo z úrovne "veľmi vyhovujúce" na "čiastočne vyhovujúce".

Slovensko by malo do jedného roka informovať Moneyval o ďalšom pokroku pri posilňovaní implementácie opatrení proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

01 - Modified: 2024-02-21 14:19:33 - Feat.: - Title: Europol rozložil rusko-euroázijsku skupinu zameranú na pranie špinavých peňazí 02 - Modified: 2024-02-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Koniec singapurského sna. Tamojšie úrady riešia obrovskú kauzu prania špinavých peňazí 03 - Modified: 2024-01-18 12:24:51 - Feat.: - Title: Zastropované platby v hotovosti a nový úrad. Únia sa zhodla na nových pravidlách proti praniu špinavých peňazí 04 - Modified: 2023-11-15 13:26:30 - Feat.: - Title: Záhadné prevody v pozadí Dobytkára siahajú až do Afriky. Obžalovaný dostal od majiteľa schránky 1,58 milióna 05 - Modified: 2023-11-13 15:05:15 - Feat.: - Title: V Estónsku sa začal proces súvisiaci s praním špinavých peňazí v Danske Bank
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
14. máj 2024 10:26