StoryEditor

Najväčší nemecký dovozca plynu volá po záchrannom lane. Žiada ďalších 25 miliárd eur

23.11.2022, 14:24
Autor:
ČTKČTK

Spoločnosť Uniper dodáva plyn asi 40 percentám odberateľov v Nemecku. Pred vojnou na Ukrajine nakupoval zhruba polovicu plynu z Ruska.

Na záchranu najväčšieho nemeckého dovozcu plynu Uniper bude potrebné získať od spolkovej vlády ďalšiu pomoc, a to v objeme 25 miliárd eur. Podnik to dnes oznámil v tlačovej správe. Uniper sa stal počas aktuálnej energetickej krízy jednou z najviditeľnejších korporátnych obetí obmedzených dodávok ruského plynu, nemecká vláda sa preto v septembri dohodla na prevzatí firmy.

Uniper oznámil, že plánované zvýšenie hotovostného kapitálu o osem miliárd eur nebude na stabilizáciu firmy stačiť a že bude treba získať ďalších 25 miliárd eur úpisom akcií. "Nové akcie bude môcť upisovať iba spolková vláda," uviedol v oznámení Uniper.

Dodávky ruského plynu sa skomplikovali, keď Rusko tento rok vo februári vojensky napadlo Ukrajinu a Európska únia v odvete prijala sériu protiruských sankcií. V júni začalo Rusko obmedzovať dodávky plynovodom Nord Stream 1 vedúcim z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora a neskôr ich úplne zastavilo.

Dodávatelia plynu tak boli nútení nakupovať plyn z iných zdrojov, čo znamenalo mimoriadne náklady. To je aj príklad Uniperu, ktorý kvôli nákupu náhradných dodávok za vysoké ceny vykázal za prvé tri štvrťroky tohto roka rekordnú stratu 40 miliárd eur.

Uniper dodáva plyn asi 40 percentám odberateľov v Nemecku. Pred vojnou na Ukrajine nakupoval zhruba polovicu plynu z Ruska. Nemecká vláda sa v septembri dohodla, že kúpi väčšinový podiel v Uniperu od jeho materskej spoločnosti Fortum a posilní kapitál podniku.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 23:35