StoryEditor

Šéf Chersonskej oblasti vyzýva ľudí na evakuáciu: Keď Rusi utekajú, začínajú útočiť na civilistov

13.11.2022, 19:30
Autor:
ČTKČTK

Počas dnešného dňa bola v Chersone počuť delostrelecká paľba, ľudí od osláv na hlavnom námestí však neodradila. "Teraz sme šťastní, ale všetci sa bojíme bombardovania z ľavého brehu Dnepra," citoval Reuters jednu z obyvateliek.

Gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč dnes vyzval obyvateľov oslobodených častí ukrajinského regiónu, aby sa evakuovali do bezpečnejších miest. Januševyč to napísal na telegrame. Výzva súvisí s vysokým rizikom nepriateľským útokov.

"Obyvatelia Chersonu a ďalších oslobodených obcí v regióne! Na pravom brehu Chersonskej oblasti existuje stále vysoká pravdepodobnosť nepriateľských útokov. Keď ruská armáda uteká, začína zo zúfalstva bojovať s civilistami. Videli sme to v mnohých oslobodených oblastiach," napísal Januševyč.

"Preto vám dôrazne odporúčame evakuovať sa do bezpečnejších oblastí," dodal s tým, že sa ľudia majú obrátiť na miestne úrady, keď budú potrebovať akúkoľvek pomoc. Zverejnil aj telefónne čísla, kam je možné zavolať.

Počas dnešného dňa bola v meste počuť delostrelecká paľba, ani to ale neodradilo davy jasajúcich ľudí, ktorí sa opäť s vlajkami zhromaždili na hlavnom chersonskom námestí. "Teraz sme šťastní, ale všetci sa bojíme bombardovania z ľavého brehu," citovala agentúra Reuters jednu z miestnych obyvateliek, Janu Smyrnovovú.

Gubernátor Januševyč už skôr počas dňa informoval, že sa úrady z bezpečnostných dôvodov rozhodli ponechať v platnosti zákaz vychádzania od 17. hodiny do ôsmej ráno a tiež zákaz odchádzať a vstupovať do mesta.

"Nepriateľ zamínoval všetky objekty kritickej infraštruktúry," povedal Januševyč. "Snažíme sa, aby sme sa s tým vysporiadali v priebehu pár dní, a potom otvoríme mesto," prisľúbil.

Na svojom telegramovom kanáli zverejňuje Januševyč správy z oblasti aj niekoľkokrát do hodiny, nahráva videá a dáva miestnym informácie napríklad o poskytovaní lekárskej starostlivosti v oblasti či snahách obnoviť v regióne dodávky plynu.

01 - Modified: 2024-05-02 12:00:46 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči 02 - Modified: 2024-05-02 12:56:43 - Feat.: - Title: Ako blízko bol v skutočnosti mier? Experti preskúmali prvé rokovania Moskvy s Kyjevom hneď zo začiatku vojny 03 - Modified: 2024-05-02 13:10:13 - Feat.: - Title: Ak by Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov, vyhlásil Macron 04 - Modified: 2024-05-02 10:21:23 - Feat.: - Title: Kremeľ poprel obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň 05 - Modified: 2024-05-02 10:34:45 - Feat.: - Title: VIDEO: Ako scény z apokalyptického filmu. Dronové zábery ukazujú skazu v strategickom meste
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 16:47