StoryEditor

Poslanci posunuli do druhého čítania novelu Trestného poriadku aj zákona o rodine

08.11.2022, 13:16
Autor:
TASRTASR

Návrh má ukotviť postup, ktorý umožní izolovanie údajov relevantných pre trestné konanie spôsobom vylučujúcim vznik neprípustnej situácie znamenajúcej závažný zásah do práv jednotlivcov.

Novelou Trestného poriadku by sa mohol zabezpečiť riadny procesný postup prehliadky priestorov výkonu advokácie tak, aby nedochádzalo k ohrozeniu práv občanov a k svojvoľným a nezákonným postupom orgánov činných v trestnom konaní (OČTK).

Novelu nezaradenej poslankyne Kataríny Hatrákovej a poslancov zo Sme rodina posunulo plénum v utorok do druhého čítania.

Návrh má ukotviť postup, ktorý umožní izolovanie údajov relevantných pre trestné konanie spôsobom vylučujúcim vznik neprípustnej situácie znamenajúcej závažný zásah do práv jednotlivcov.

Cieľom novely je zabrániť tomu, aby sa vykonaním prehliadky a získaním dôverných informácií dôležitých pre prípravu obhajoby klienta zasiahlo do práva na obhajobu a rovnosti zbraní v trestnom konaní.

Novela by mala poskytnúť ochranu tretím osobám, voči ktorým advokát vykonáva svoju profesijnú činnosť nesúvisiacu s prebiehajúcim trestným konaním a prehliadkou. Návrh však podľa slov predkladateľov neumožňuje zneužitie povinnosti mlčanlivosti.

Plénum posunulo do druhého čítania aj Hatrákovej novelu zákona o rodine. Mohol by sa ňou rozšíriť okruh osôb, ktorým môže súd zveriť dieťa do náhradnej osobnej starostlivosti. Aktuálne zákon podľa poslankyne neumožňuje subsumovať pod pojem "príbuzný maloletého dieťaťa" napríklad inú blízku osobu v pomere rodinnom alebo obdobnom vzťahu k dieťaťu.

Návrh má reagovať na demografický vývoj a vyšší podiel slobodných ako ženatých a vydatých. S tým podľa Hatrákovej súvisí aj zvýšený výskyt detí vychovávaných v tzv. patchworkových rodinách.

Novela má umožniť, aby po úmrtí rodiča mohol súd posúdiť možnosť zveriť dieťa inej blízkej osobe nielen v rodinnom pomere alebo obdobnom, ktorá žila s dieťaťom a rodičom v domácnosti.

 

 

01 - Modified: 2024-05-02 10:14:12 - Feat.: - Title: Poslanci odvolali Mazáka a Majerníka z funkcií členov Súdnej rady 02 - Modified: 2024-05-02 09:40:44 - Feat.: - Title: Dolinková by mala čeliť odvolávaniu, opozícia odovzdala podpisy 03 - Modified: 2024-05-02 09:36:57 - Feat.: - Title: Poslanci posunuli novelu, týkajúcu sa regulácie medveďov, do druhého čítania 04 - Modified: 2024-05-02 09:29:00 - Feat.: - Title: Voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu presunuli poslanci na ďalšiu schôdzu 05 - Modified: 2024-05-02 07:37:54 - Feat.: - Title: Poslanci pokračujú v rokovaní, deň začali diskusiou o situácii s medveďmi
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 16:43