StoryEditor

Mikulcov rezort podpísal memorandum s mimovládkami, podľa ministra sa spolupráca zlepšuje

08.11.2022, 13:00
Autor:
TASRTASR

Memorandum podpísali napríklad zástupcovia organizácie Človek v ohrození, Slovenskej katolíckej charity, Slovenského Červeného kríža, Slovenského skautingu či IPčka.

Spoluprácu Ministerstva vnútra a 11 najväčších mimovládnych neziskových organizácií (MNO) upraví spoločné memorandum.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) ho v utorok podpísal so zástupcami neziskoviek na konferencii zástupcov MNO a občianskej spoločnosti s názvom Na spolupráci záleží.

Úlohu mimovládnych organizácií pri zvládaní posledných kríz ocenil na podujatí okrem ministra vnútra aj premiér Eduard Heger (OĽANO) a vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí).

Mikulec považuje memorandum za vyvrcholenie skúseností z posledných dvoch rokov. "Ukazuje sa už dnes, pri zvládaní krízy s nelegálnou migráciou, že procesy a spolupráca s neziskovým sektorom a MNO je oveľa lepšia, ako tomu bolo v minulosti," skonštatoval.

Memorandum podpísali napríklad zástupcovia organizácie Človek v ohrození, Slovenskej katolíckej charity, Slovenského Červeného kríža, Slovenského skautingu či IPčka.

Splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Filip Vagač dodal, že partnerstvo vlády a mimovládnych organizácií je prínosom pre obe strany.

"To, že neziskové organizácie nastupujú v prvej vlne krízy, je scenár, ktorý sa používa v množstve krajín. Základný posun, ku ktorému teraz prišlo, je, že sme sa dohodli na tom, ako to bude spolu fungovať, ako to bude koordinované, kto, kedy a čo bude napĺňať," priblížil.

Podľa premiéra je dôležitosť občianskej spoločnosti priamo spojená s vyspelosťou demokracie. "Teším sa, že sa nám darí investovať, hoci malými krokmi do rozvoja občianskej spoločnosti. Je to nevyhnutné na to, aby sme urobili zo Slovenska modernú a úspešnú krajinu," povedal.

Potrebný je podľa neho nielen dialóg, ale aj úzka spolupráca so štátom. Ocenil, že sa vláde darí schvaľovať dôležité koncepčné dokumenty. Pomôcť má aj pripravovaný zákon o dobrovoľníctve.

Premiér na konferencii avizoval aj zámer presunúť úrad splnomocnenca pre rozvoj občianskej spoločnosti pod Úrad vlády SR. Minister vnútra hovorí, že časový rámec nie je zatiaľ jasné stanovený.

"Premiér má v určitých veciach určite lepšie možnosti posunúť veci vpred ako minister vnútra," doplnil Mikulec. Deklaroval podporu občianskej spoločnosti aj v prípade zmeny. Vagač považuje za dobrú aj spoluprácu s ministerstvom vnútra.

Aktívnu spoluprácu s občianskou spoločnosťou považuje za dôležitú aj vicepremiérka Remišová. Načrtla, že rokujú s Európskou komisiou o možnostiach, ako mimovládkam kompenzovať náklady za prácu v súvislosti s krízou spôsobenou vojnou na Ukrajine.

01 - Modified: 2024-04-24 08:57:30 - Feat.: - Title: Mimovládky sa pre návrh k RTVS obracajú na europarlament aj Európsku komisiu 02 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 03 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke) 04 - Modified: 2024-04-08 09:37:29 - Feat.: - Title: Záchranné zložky môžu v rámci výzvy čerpať desiatky miliónov eur na techniku, ohlásil Raši 05 - Modified: 2024-03-26 15:08:10 - Feat.: - Title: Osoby vstupujúce do schengenského priestoru sa štandardne preverujú, tvrdí Mikulec
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 13:38