StoryEditor

Pred sídlom verejnoprávnej MTVA v Budapešti sa konala blokáda "továrne na lži"

04.11.2022, 22:02
Autor:
TASRTASR

Približne 1500 demonštrantov sa v piatok zišlo v Budapešti pred sídlom maďarskej verejnoprávnej mediálnej spoločnosti MTVA, aby protestovali proti jej spravodajstvu, ktoré považujú za neobjektívne, ako i proti šíreniu propagandy podporujúcej maďarskú populistickú vládu.

Podľa správy agentúry AP piatkový protest - nazvaný Blokáda továrne na lži - zvolal nezávislý opozičný poslanec Ákos Hadházy, ktorý je bývalým členom vládnucej strany Fidesz.

Účastníci protestu žiadali výmenu riaditeľa spoločnosti MTVA a domáhali sa spravodajstva o nedávnych štrajkoch maďarských učiteľov a študentov, ktorí na nich žiadali lepšie platy a pracovné podmienky pre pedagógov.

Napriek tomu, že na týchto akciách na podporu učiteľov sa zúčastnili desaťtisíce ľudí, verejnoprávne médiá ich do značnej miery ignorovali.

Hadházy na proteste v MTVA povedal, že maďarská vláda vytvorila "propagandistický stroj", ktorý odmieta poskytnúť opozícii vysielací čas a zároveň otvorene obhajuje politiku vládnucej strany.

"V normálnej krajine sa verejnoprávne médiá riadia veľmi prísnymi pravidlami, aby zabezpečili, že opozičné názory a názory vládnych strán budú prezentované rovnakým spôsobom a v rovnakom objeme," povedal Hadházy.

"Pokiaľ je táto propagandistická mašinéria k dispozícii vláde, môže robiť prakticky čokoľvek," upozornil.

Maďarská vláda pod vedením nacionalistického premiéra Viktora Orbána je často obviňovaná z narúšania slobody tlače a obmedzovania pravidiel proti zneužitiu moci.

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) minulý rok zaradila  Orbána na svoj zoznam nepriateľov slobody tlače. Orbán však poukázal na to, že v Maďarsku existuje niekoľko online spravodajských kanálov a komerčných televíznych staníc, ktoré kritizujú jeho vládu - podľa maďarského premiéra je to dôkaz, že médiá v Maďarsku sú "slobodnejšie a rozmanitejšie" ako v západnej Európe.

Ako pripomenula AP, Európsky parlament v septembri deklaroval, že Maďarsko sa pod vedením Orbána stalo "hybridným režimom volebnej autokracie". Europoslanci okrem toho odsúdili "úmyselné a systematické úsilie maďarskej vlády" o oslabenie európskych hodnôt.

01 - Modified: 2024-05-03 14:01:29 - Feat.: - Title: Maďarsko upustilo od izolovanej politiky, otvára sa Východu, tvrdí tamojší šéf rezortu financií 02 - Modified: 2024-05-03 11:06:42 - Feat.: - Title: Maďarsko obvinilo prevádzača z Moldavy, ktorý spôsobil smrteľnú nehodu 03 - Modified: 2024-05-03 08:44:06 - Feat.: - Title: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny, vyhlásil Orbán 04 - Modified: 2024-05-02 14:00:35 - Feat.: - Title: Maďarská polícia zadržala tínedžera, ktorý pripravoval útok na mešitu 05 - Modified: 2024-05-01 14:43:00 - Feat.: - Title: Von der Leyenová pochválila Maďarov aj napriek tomu, že ju Orbánov Fidesz osočuje
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 18:14