StoryEditor

Rusi evakuujú pri Chersone ľudí zo zón pozdĺž Dnepra. "Operáciu" chcú dokončiť za tri dni

01.11.2022, 18:15
Autor:
ČTKČTK

Niektorí evakuovaní podľa zostávajú v iných častiach Chersonskej oblasti, ďalší odchádzajú do Ruska či na okupovaný polostrov Krym.

Ruské okupačné úrady chcú v ukrajinskej Chersonskej oblasti evakuovať obyvateľov z 15 kilometrov širokých pásov územia pozdĺž oboch brehov rieky Dneper. Týkať sa to má 75-tisíc ľudí, uviedol dnes podľa agentúry RIA Novosti Ruskom dosadený gubernátor Vladimir Saldo.

Ukrajinská armáda v Chersonskej oblasti útočí na ruské pozície na pravom brehu rieky a ruské okupačné úrady v minulých dňoch evakuovali civilistov z tohto brehu. Teraz sa však evakuačné nariadenie vzťahuje aj na breh ľavý, ktorého obsadenie ukrajinskou armádou sa podľa expertov v najbližšom čase neočakáva.

Moskva a Kyjev si v uplynulých týždňoch vymenili obvinenia, že druhá strana chce zaútočiť na Kachovskú priehradu, ktorá leží na Dnepre asi 50 kilometrov proti prúdu od Chersonu. Prerazenie hrádze by spôsobilo zaplavenie rozsiahleho územia.

"Najneskôr o tri dni bude táto práca dokončená," povedal na margo evakuácie Saldo v televízii Rossija24. Niektorí evakuovaní podľa neho zostávajú v iných častiach Chersonskej oblasti, ďalší odchádzajú do Ruska či na okupovaný polostrov Krym. Presuny civilistov Kyjev označuje za nútené deportácie.

Ruské okupačné úrady minulý týždeň oznámili, že dokončili sťahovanie civilistov z Chersonu, presunuté na ľavý breh Dnepra malo byť až 70-tisíc civilistov. O tom, či Rusi chystajú stiahnutie svojich vojenských jednotiek z pravého brehu, alebo naopak, či do oblasti posielajú posily, teraz vedú vojenskí experti spory.

Cherson, ležiaci pri ústí Dnepra do Čierneho mora, mal pred vojnou približne 280-tisíc obyvateľov. Stal sa prvým veľkým ukrajinským mestom, ktorého sa Rusi zmocnili po tohtoročnom februárovom vpáde na Ukrajinu. Cherson má veľký strategický význam, pretože je pozemnou spojnicou medzi Rusmi ovládanými územiami na východe Ukrajiny a polostrovom Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 22:19