StoryEditor

Rusko v noci zasiahlo elektrizačnú sústavu na Ukrajine. Miliónom ľudí hrozí obmedzenie dodávok

27.10.2022, 11:24
Autor:
ČTKČTK

Rusko v posledných týždňoch zmenilo svoju taktiku a zameralo svoje útoky na kľúčovú ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Ruská armáda v noci na dnes zasiahla elektrizačnú sústavu na strednej Ukrajine, informoval dnes prevádzkovateľ ukrajinskej siete Ukrenerho. Nevylúčil, že bude musieť ešte viac obmedziť dodávky elektrickej energie. Z Ruskom okupovaného Krymu je hlásený útok dronu na elektráreň.

"Infraštruktúra na hlavnej sieti ukrajinského energetického systému v centrálnej časti krajiny bola poškodená," uviedla spoločnosť Ukrenerho na sociálnej sieti telegram.

Rusko v posledných týždňoch zmenilo svoju taktiku a zameralo svoje útoky na kľúčovú ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Milióny ľudí tak dlhší čas musia prežívať bez dodávok elektriny i tepla v situácii, keď sa blíži zima.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vo svojom pravidelnom večernom príhovore ďakoval všetkým zamestnancom v energetickom sektore: "Záchranárom, opravárenským čatám, úradníkom v miestnych samosprávach a súkromným firmám, všetkým, ktorí naliehavo pracujú, aby náš energetický systém napriek všetkým hrozbám udržali," povedal.

Úrady na Ruskom okupovanom Kryme dnes informovali o tom, že bezpilotné lietadlo zaútočilo na tepelnú elektráreň v Balaklave. Zasiahol jeden z transformátorov, ktorý bol kvôli údržbe mimo prevádzky. Gubernátor Sevastopolu Michail Razvozžajev na telegrame napísal, že na transformátore vznikli len malé škody a dodávky elektriny do mesta neboli ohrozené.

Balaklava je súčasťou Sevastopolu a tamojšia paroplynová elektráreň má výkon asi 500 megawattov, píše ruskojazyčný servis BBC.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. máj 2024 20:55