StoryEditor

Pre zmeny v Zákonníku práce budú firmy musieť viac odôvodňovať svoje rozhodnutia

27.10.2022, 11:10
Autor:
TASRTASR

Zamestnávatelia budú mať povinnosť odôvodňovať niektoré svoje rozhodnutia, upraví sa tiež práca na dohodu a zavedie sa pojem otcovská dovolenka.

Vyplýva to zo zmien Zákonníka práce na základe smerníc Európskej únie, ktoré Národná rada schválila na októbrovej schôdzi. Konkrétne zmeny priblížila právnická kancelária CMS Slovensko.

"Ak zamestnanec, ktorý pracoval na určitú dobu alebo mal pracovný pomer na kratší čas a ktorého pracovný pomer trvá viac ako šesť mesiacov, požiada o prechod na pracovný pomer na neurčitý čas, zamestnávateľ mu musí písomne odôvodniť svoju odpoveď," uviedol právnik pre oblasť pracovného práva spoločnosti Pavol Kundrik.

Ako dodal, na odpoveď má mesiac odo dňa podania žiadosti. Ak ide o zamestnávateľa ako fyzickú osobu alebo o firmu s menej ako 50 zamestnancami, odpovie do troch mesiacov.

Zmeny čakajú aj študentov alebo ľudí pracujúcich na dohody o výkone práce, dohody o brigádnickej práci študentov alebo dohody o pracovnej činnosti. "Po novom sa od zamestnávateľa vyžaduje písomná informácia o dňoch a časových úsekoch, v ktorých môže firma od zamestnanca vyžadovať vykonávanie práce. Písomne sa musí upraviť aj lehota, v ktorej má byť zamestnanec informovaný o výkone práce pred jej začiatkom. Tá nesmie byť kratšia ako 24 hodín," vysvetľuje právnik.

Pri zrážkach zo mzdy, ako napríklad stravné, ich bude môcť zamestnávateľ po novom vykonať na základe zákona. Novela rieši aj otázky spojené s prácou z domácnosti alebo teleprácou. "Ak o tento druh práce požiada zamestnanec starajúci sa o dieťa mladšie ako osem rokov, je zamestnávateľ povinný poskytnúť mu písomne odôvodnenú odpoveď, prečo jeho žiadosti nevyhovel," hovorí odborník.

Doplnil, že viac informácií dostanú zamestnanci aj o možnostiach stať sa členom odborovej organizácie. Tá má právo primerane osloviť zamestnanca po dohode s vedením firmy. Ak však k dohode nedôjde, zamestnávateľ musí zamestnancovi poskytnúť písomnú informáciu o odborovej organizácii, ktorá u neho pôsobí. Odbory majú po novom právo primerane informovať o svojej činnosti.

Novela Zákonníka práce zavádza aj pojem otcovská dovolenka, ktorý nahrádza doteraz používané pomenovanie rodičovská dovolenka. Otcovská dovolenka patrí mužovi odo dňa narodenia dieťaťa a trvá 28 týždňov. V prípade osamelého muža je tento nárok 31 týždňov a ak sa narodí viac detí, dĺžka otcovskej dovolenky je 37 týždňov, uzavrela firma.

Zmeny v Zákonníku práce budú platné od 1. novembra.

01 - Modified: 2024-05-01 08:05:40 - Feat.: - Title: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu 02 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 03 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 04 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 05 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 18:28