StoryEditor

Prezidentka podpísala zákon, Krajniakov rezort zriadi útvar inšpekcie v sociálnych veciach

21.10.2022, 11:12
Autor:
TASRTASR

Cieľom návrhu zákona o inšpekcii v sociálnych veciach je podľa rezortu práce zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb a zároveň zabezpečiť vyvodzovanie zodpovednosti za porušovanie povinností v tejto oblasti.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zriadi útvar inšpekcie v sociálnych veciach. Vyplýva to z novely zákona o inšpekcii v sociálnych veciach, ktorú v piatok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Novovytvorený špecializovaný útvar inšpekcie v sociálnych veciach by mal podľa ministerstva práce pracovať na základe nestrannosti, objektivity, samostatnosti, transparentnosti a nezávislosti s cieľom zefektívnenia výkonu dozoru a skvalitnenia poskytovanej pomoci.

Cieľom návrhu zákona o inšpekcii v sociálnych veciach je podľa rezortu práce zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb a zároveň zabezpečiť vyvodzovanie zodpovednosti za porušovanie povinností v tejto oblasti.

Novelou zákona o inšpekcii v sociálnych veciach rezort práce vytvára novú právnu úpravu správneho dozoru v oblasti sociálnych vecí.

Vytvoriť má funkčný systém kontroly nad plnením zákonom určených povinností aj voči tým subjektom, ktoré inak nie sú podriadené rezortu práce. Ide o inštitúcie, ktoré poskytujú sociálne služby, vykonávajú opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, či pôsobia na úseku kompenzácií sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia.

Osobitosťou inšpekcie v sociálnych veciach je podľa MPSVR aj rôznorodá povaha dozorovaných subjektov – verejní a neverejní poskytovatelia sociálnej služby či neštátne centrá pre deti a rodiny.

Nová právna úprava má aj nad týmito subjektmi vo všeobecnosti zlepšiť ich kontrolu a zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb.

Rovnako by mala posilniť ochranu najzraniteľnejších osôb dlhodobo odkázaných na inú osobu, tiež v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Dozor má byť aj nad účelnosťou využívania peňažných príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

Ministerstvo zároveň bude mať možnosť využívať právne postavenie tzv. zúčastnenej osoby v správnom konaní.

Má sa to týkať konania vo veci peňažných príspevkov na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia alebo pôjde o správne konanie, ktorého účastníkom bude poskytovateľ sociálnej služby alebo osoba, ktorá vykonáva opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

01 - Modified: 2024-05-03 11:46:14 - Feat.: - Title: Slobodné médiá a demokracia sú od seba neoddeliteľné. Zastrašovanie tam nepatrí, vraví Čaputová 02 - Modified: 2024-05-02 13:27:51 - Feat.: - Title: Prezidentka odobrila vznik elektronického registra kandidátov vo voľbách 03 - Modified: 2024-05-01 16:07:48 - Feat.: - Title: Hlas Slovenska po vstupe do Európskej únie zosilnel, vyhlásila Čaputová 04 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 05 - Modified: 2024-04-25 12:17:02 - Feat.: - Title: Rezort podrží bezpečné ženské domovy, ktorým hrozil zánik. Pomohol zákon o dotáciách, tvrdí Tomáš
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 12:43