StoryEditor

Meloniová sľubuje, že nová talianska vláda bude prozápadná

20.10.2022, 08:03
Autor:
TASRTASR

Meloniovej vyhlásenie bolo vydané po zverejnení nahrávky, na ktorej jej konzervatívny spojenec Silvio Berlusconi v súlade s tvrdeniami ruskej propagandy vinil z rozpútania vojny na Ukrajine tamojšieho prezidenta Volodymyra Zelenského.

Predpokladaná nová talianska premiérka Giorgia Meloniová prisľúbila, že jej pravicová vláda bude mať jasné proeurópske smerovanie a bude podporovať členstvo Talianska v NATO.

"Taliansko pod naším vedením nebude nikdy slabým článkom Západu," uviedla Meloniová v stredajšom vyhlásení s tým, že tejto otázke pripisuje kľúčový význam.

"Chcem viesť vládu s jasnou a nespornou zahraničnopolitickou líniou. Ak by niekto s touto základnou  líniou nesúhlasil, nemôže byť súčasťou vlády," vyhlásila predsedníčka strany Bratia Talianska (FdI), ktorá môže byť už počas nadchádzajúceho víkendu poverená zostavením nového kabinetu.

Meloniovej vyhlásenie bolo vydané po zverejnení nahrávky, na ktorej jej konzervatívny spojenec Silvio Berlusconi v súlade s tvrdeniami ruskej propagandy vinil z rozpútania vojny na Ukrajine tamojšieho prezidenta Volodymyra Zelenského.

Na druhej uniknutej nahrávke 86-ročný mediálny magnát Berlusconi hovoril o tom, ako si stále posiela listy a dary so svojím dlhoročným priateľom, šéfom Kremľa Vladimirom Putinom, uvádza stanica VOA.  

Líderka FdI, ktorá sa zrejme stane prvou talianskou premiérkou, naopak opakovane sľubuje, že Taliansko bude stáť za Ukrajinou a podporuje západné sankcie uvalené na putinovské Rusko.

Ďalší z Meloniovej spojencov Matteo Salvini, šéf protiimigračnej strany Liga (severu), v minulosti často chválil Putina a nosil dokonca aj tričko s jeho podobizňou.

Berlusconi v stredu uviedol, že sa stranám vznikajúcej pravicovej koalície podarilo vyriešiť personálne spory pri vytváraní novej vlády. Okrem toho vyhlásil, že ho Meloniová požiadala, aby sa stal jej poradcom, čo podľa vlastných slov s radosťou prijal.

01 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 02 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 03 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 04 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 05 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 17:48