StoryEditor

Európska únia prijala nové návrhy na posilnenie odolnosti kritickej infraštruktúry

18.10.2022, 21:02
Autor:
TASRTASR

Sabotáž plynovodov Nord Stream a ďalšie incidenty jasne ukázali, že odolnosť kritickej infraštruktúry Únie je ohrozená a sú potrebné nové opatrenia na jej ochranu, uvádza Brusel.

Európska komisia v utorok navrhla posilniť odolnosť kritickej infraštruktúry Európskej únie. Návrh vychádza z päťbodového plánu, ktorý predložila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v Európskom parlamente začiatkom októbra.

Sabotáž plynovodov Nord Stream a ďalšie incidenty jasne ukázali, že odolnosť kritickej infraštruktúry EÚ je ohrozená a sú potrebné nové opatrenia na jej ochranu, uvádza Komisia.

Nedávno boli prijaté smernice na posilnenie odolnosti kritickej infraštruktúry aj bezpečnosti sietí a informačných systémov. Tie poskytnú komplexný právny rámec na posilnenie fyzickej a kybernetickej odolnosti kritickej infraštruktúry.

Brusel navrhuje, že bude mať výraznejšiu koordinačnú úlohu s cieľom zvýšiť pripravenosť a reakciu na súčasné hrozby, ako aj posilnenie spolupráce medzi členskými štátmi a so susednými tretími krajinami. Prioritu by mali dostať sektory energetiky, digitálnej infraštruktúry, dopravy a vesmíru.

Únia má zohrávať osobitnú úlohu, pokiaľ ide o infraštruktúru, ktorá prekračuje hranice alebo ktorá poskytuje cezhraničné služby a ovplyvňuje záujmy niekoľkých členských štátov naraz.

Komisia preto nabáda členské štáty, aby vykonávali záťažové testy subjektov prevádzkujúcich kritickú infraštruktúru na základe spoločného súboru zásad vypracovaných na úrovni Únie. Záťažové testy budú doplnené vypracovaním plánu o incidentoch a krízach kritickej infraštruktúry.

Cieľom utorňajšieho návrhu je posilniť kapacity včasného varovania a reakcie na narušenie kritickej infraštruktúry prostredníctvom mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany.

Komisia a šéf diplomacie EÚ zároveň posilnia koordináciu s NATO a na tento účel zriadia novú pracovnú skupinu.

Von der Leyenová predstaví návrh posilnenia odolnosti kritickej infraštruktúry na nadchádzajúcom summite EÚ (20. – 21. októbra) v Bruseli.

01 - Modified: 2024-04-29 14:19:57 - Feat.: - Title: Niektoré krajiny Európskej únie by mohli uznať palestínsky štát do konca mája, povedal Borrell 02 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 03 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii 04 - Modified: 2024-04-29 11:01:49 - Feat.: - Title: Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej Únie v apríli mierne klesla, očakáva sa pokles zamestnanosti 05 - Modified: 2024-04-29 09:44:48 - Feat.: - Title: Európske banky údajne minulý rok zaplatili Rusku na daniach vyše 800 miliónov eur, viac ako predtým
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
30. apríl 2024 08:06