StoryEditor

Zamestnávatelia kritizujú poslaneckú novelu Zákonníka práce, ktorá by mala upraviť príplatky

13.10.2022, 14:25
Autor:
TASRTASR

Poslanecká novela Zákonníka práce, ktorá počíta s opätovným naviazaním mzdových príplatkov za prácu počas noci, víkendov či sviatkov na aktuálnu sadzbu minimálnej mzdy, v krízových časoch výrazne zaťaží domáce podniky.

Upozorňujú na to zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ). Právna norma už v Národnej rade  prešla do druhého čítania.

Navrhovaná novela Zákonníka práce môže podľa nich negatívne ovplyvniť aj celkovú zamestnanosť v krajine a jednotlivé domácnosti.

Zamestnávatelia preto vyzývajú poslancov i vládu, aby nehazardovali so stabilitou slovenskej ekonomiky a začali hľadať skutočne systémové riešenia aktuálnych kríz. Apelujú na to, aby bola novela Zákonníka práce v tejto podobe buď riadne prediskutovaná so zástupcami zamestnávateľov, alebo stiahnutá z rokovania parlamentu.

Právna norma predpokladá opätovné naviazanie mzdových príplatkov za prácu počas noci, víkendov či sviatkov na aktuálnu sadzbu minimálnej mzdy. Tie dočasne zmrazila vláda v súvislosti s vypuknutím pandémie a jej negatívnymi dosahmi na podnikateľský sektor.

"Mnohí zamestnávatelia sa ešte stále plne nevysporiadali s dôsledkami pandémie a už takmer rok zápasia s inflačnou a energetickou krízou. To všetko v kombinácii s nulovou pomocou zo strany štátu spôsobuje, že mnohé podniky sú už dnes na hrane prežitia. Je absurdné a krajne nezodpovedné, že s takýmto návrhom prichádzajú poslanci práve v týchto časoch, a to bez akejkoľvek diskusie so sociálnymi partnermi a firmami," zdôraznil viceprezident RÚZ Jozef Špirko.

Zamestnávatelia zároveň upozornili, že pokiaľ aktuálnu situáciu neustoja podniky, neustojí ich ani štátna pokladnica, ani domácnosti.

"Prijímanie naoko sociálnych opatrení, ktoré však v skutočnosti ešte viac oslabia firmy a ohrozia zamestnanosť, nie je ničím iným než bezbrehým populizmom, ktorý so sociálnou politikou a racionálnym riadením štátu v krízových časoch nemá nič spoločné," dodal Špirko.

Novelu Zákonníka práce, ktorá rieši výšku minimálnej mzdy a niektorých príplatkov ku mzde a reaguje na vládnu úpravu presadenú v čase pandémie, predložili poslanci opozičného Smeru-SD. Parlament ju v septembri posunul do druhého čítania.

01 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 02 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 03 - Modified: 2024-03-13 12:58:58 - Feat.: - Title: Nútená živnosť namiesto pracovného pomeru? Bude to nelegálne zamestnávanie, vraví Tomáš a ohlasuje zmeny 04 - Modified: 2024-02-29 08:30:14 - Feat.: - Title: Ochranné pomôcky či školenie vo fachu. Niektoré z benefitov sa dokážu skryť pred zvedavými otázkami daniarov 05 - Modified: 2024-02-25 08:23:52 - Feat.: - Title: Poslanci sa zídu opäť v utorok. Čaká ich hlasovanie o desiatkach návrhov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 14:22