StoryEditor

Arménsko a Azerbajdžan súhlasia, aby EÚ k ich hranici vyslala civilnú misiu

07.10.2022, 09:53
Autor:
ČTKČTK

Konflikt medzi Jerevanom a Baku súvisí so spormi o územie Náhorného Karabachu, ktorý je uznávaný ako súčasť Azerbajdžanu, ale ktorý do roku 2020 do veľkej miery ovládalo väčšinové etnicky arménske obyvateľstvo.

Arménsko a Azerbajdžan súhlasí s tým, aby Európska únia k ich hranici vyslala civilnú misiu, informovala dnes Európska rada. Jej predseda Charles Michel a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa na tom s lídrami oboch niekdajších sovietskych republík dohodli vo štvrtok počas pražského summitu Európskeho politického spoločenstva.

Na hranici medzi Azerbajdžanom a Arménskom minulý mesiac prepukli najtvrdšie strety za posledné dva roky. O život pri nich prišlo viac ako 200 ľudí.

Európska rada tiež uviedla, že koncom októbra sa v Bruseli zíde komisia pre vymedzenie hraníc medzi oboma znepriatelenými krajinami.

"Arménsko a Azerbajdžan potvrdili, že sú viazané Chartou Organizácie Spojených národov a almatskou deklaráciou z roku 1991, na základe ktorej navzájom uznávajú svoju územnú integritu a suverenitu," píše sa vo vyhlásení zverejnenom Európskou radou. Civilná misia EÚ sa začne tento mesiac a potrvá najviac dva mesiace.

Konflikt medzi Jerevanom a Baku súvisí s dlhotrvajúcimi spormi o územie Náhorného Karabachu, ktorý je medzinárodne uznávaný ako súčasť Azerbajdžanu, ale ktorý do roku 2020 do veľkej miery ovládalo väčšinové etnicky arménske obyvateľstvo.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 03:52