StoryEditor

Dostál má pochybnosti o návrhu o hmotnej zodpovednosti politikov

05.10.2022, 16:51
Autor:
TASRTASR

V súčasnosti existujú právne nástroje na postihovanie verejných činiteľov, ktorí spôsobia štátu škodu. Návrh zákona, ktorý by mal zaviesť hmotnú zodpovednosť politikov, by mohol byť problematický z hľadiska uplatňovania.

Myslí si to poslanec Národnej rady Ondrej Dostál (SaS). Lukáš Kyselica (OĽANO) mu odpovedal, že podľa vyjadrenia ministerstva spravodlivosti chýba efektívnejšia právna úprava v tejto oblasti.

Dostál má pochybnosti o tom, ako sa bude zákon uplatňovať a vymáhať. Verejných funkcionárov, ktorí spôsobia škodu, rieši podľa neho trestné právo.

Pokiaľ už dnes nedokážeme efektívne uplatňovať ich postihovanie, pýta sa, ako sa to podarí novou úpravou. Orgány činné v trestnom konaní majú podľa neho pomerne silné oprávnenia, ako zisťovať skutkový stav veci.

Poslanec sa tiež pýtal predkladateľov, na základe čoho si myslia, že generálny prokurátor bude v tomto efektívnejší. Pýta sa, či každé konanie verejného funkcionára, ktorým spôsobí škodu, bude postihované.

"Môže ísť o politicky nesprávne rozhodnutie, o ktorom je presvedčený, že je správne. Napokon sa ukáže, že je nesprávne, nemusí ísť o korupciu," povedal Dostál v diskusii k návrhu.

Ako príklad uviedol nákup vakcíny proti ochoreniu covid-19 Sputnik V, keďže to stálo veľa a efekt bol podľa neho minimálny. Zároveň má Dostál výhradu, ako sa bude úprava uplatňovať na verejných činiteľov, ktorí disponujú majetkom, ale previedli ho na svojich príbuzných.

Kyselica pripomenul Dostálovi, že v minulosti za podobný návrh hlasoval. Odmietol politikárčenie, ktoré podľa neho použil Dostál.

"Mohol by som povedať, že čo pán Sulík napáchal na ministerstve hospodárstva a teraz by mal niesť za to zodpovednosť. To sú také politické veci, ktoré nerád používam v rozprave, lebo pokiaľ nepoznám fakty, sú to obyčajné politické prekáračky," povedal.

Pokiaľ Najvyšší kontrolný úrad alebo Úrad pre verejné obstarávanie skonštatuje, že došlo k porušeniu a je sankcionovaný subjekt, Kyselica sa pýta, či sa to zo subjektu neprenesie na konkrétnu osobu.

Ministerstvo spravodlivosti podľa Kyselicu uviedlo, že aktuálna právna úprava neobsahuje jednotný štandard hmotnej zodpovednosti osôb s priamymi rozhodovacími právomocami v súvislosti s nakladaním s verejným majetkom a jeho správou.

"Neexistuje všeobecná právna úprava povinností týchto osôb konať pri výkone svojich právomocí s odbornou starostlivosťou a právna úprava sankcionovania porušenia tejto povinnosti okrem trestnoprávnej zodpovednosti," citoval poslanec vyjadrenie rezortu spravodlivosti.

 

01 - Modified: 2024-05-14 13:30:41 - Feat.: - Title: Šimkovičovú a Dolinkovú koalícia podržala, no vnútri tlie spor. Danko žiada odpoveď Hlasu v zásadnej otázke 02 - Modified: 2024-05-09 07:25:16 - Feat.: - Title: Poslanci začali štvrtkové rokovanie diskusiou o rozpočtových pravidlách 03 - Modified: 2024-05-07 10:04:24 - Feat.: - Title: Parlament neprijal uznesenie na opätovné odsúdenie ruskej vojny na Ukrajine 04 - Modified: 2024-05-07 07:30:03 - Feat.: - Title: Poslanci začali ďalší týždeň schôdze, odhlasovať majú viacero návrhov 05 - Modified: 2024-05-05 08:29:00 - Feat.: - Title: Poslanci sa zídu opäť v utorok,čaká ich ešte viacero neprerokovaných bodov. Riešiť budú aj medvede
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
15. máj 2024 01:35