StoryEditor

Taliani vzali osud do svojich rúk, gratulujú pravicoví lídri Meloniovej

26.09.2022, 09:36
Autor:
ČTKČTK

Svoje gratulácie Meloniovej aj Lige Mattea Salviniho zaslali krajne pravicové strany, napríklad Alternatíva pre Nemecko či španielske hnutie Vox.

Lídri európskej pravice gratulujú Giorgii Meloniovej a jej strane Bratia Talianska k víťazstvu v talianskych parlamentných voľbách.

Taliansko si vybralo vlasteneckú vládu, napísala dnes ráno líderka francúzskeho Národného združenia Marine Le Penová. Meloniová dostala gratuláciu aj od poľského premiéra Mateusza Morawieckého. Naopak predstavitelia ľavice poukazujú na neofašistické korene víťaza talianskych volieb, uviedla agentúra ANSA.

"Taliansky ľud sa rozhodol vziať do svojich rúk vlastný osud zvolením vlády vlastencov a zástancov národnej zvrchovanosti," uviedla krajne pravicová politička Le Penová. Podľa jej straníckeho kolegu Jordana Bardellu Taliani dali "lekciu pokory" Európskej komisii a Bruselu.

Na twitteri Meloniovej zablahoželal poľský premiér Morawiecki. Jeho strana Právo a spravodlivosť (Pis) je súčasťou Strany európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), ktorej Meloniová predsedá. "V týchto ťažkých časoch potrebujeme viac ako inokedy priateľov, ktorí zdieľajú víziu a spoločný postup voči výzvam v Európe," uviedol poradca maďarského premiéra Balasz Orbán.

Svoje gratulácie Meloniovej aj Lige Mattea Salviniho zaslali krajne pravicové strany, napríklad Alternatíva pre Nemecko či španielske hnutie Vox.

Výsledok talianskych volieb nechcela dnes ráno komentovať francúzska premiérka Elisabeth Borneová. "Spoločne s predsedníčkou Európskej komisie (Ursulou von der Leyenovou) budeme pozorne sledovať, aby všetci dodržiavali hodnoty založené na ľudských právach, na vzájomnom rešpekte, a to najmä dodržiavanie práva na potrat," uviedla šéfka francúzskej vlády.

Výrazne kritickejší sú k vývoju v Taliansku niektorí predstavitelia ľavice. "S víťazstvom Meloniovej sa pred našimi bránami usadil neofašizmus," uviedla francúzska europoslankyňa Manon Aubryová zo strany Francúzsko nepodrobené (LFI).

01 - Modified: 2024-05-07 10:50:20 - Feat.: - Title: Taliansko a Lufthansa predložili Európskej únii novú ponuku v súvislosti s dohodou prevzatí časti dopravcu Ita 02 - Modified: 2024-05-07 11:11:54 - Feat.: - Title: Ukázal svoju agresívnu stránku. Dal mi surové srdce jeleňa a povracal som sa, spomínal Berlusconi na Putina 03 - Modified: 2024-05-06 08:22:01 - Feat.: - Title: Taliansky minister vyzval Západ, aby viac rokoval s Putinom o ukončení vojny 04 - Modified: 2024-04-30 16:43:04 - Feat.: - Title: Daňové úľavy aj finančný bonus. Talianska vláda schválila balík na podporu ekonomiky 05 - Modified: 2024-04-28 14:50:00 - Feat.: - Title: Výročie Mussoliniho popravy si v Taliansku pripomenuli desiatky ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. máj 2024 14:24