StoryEditor

Ceny zemného plynu v Európe v piatok klesli

23.09.2022, 19:56
Autor:
TASRTASR

Napriek poklesu sú ceny plynu stále zhruba šesťkrát vyššie, ako bolo v minulosti bežné v tomto ročnom období. Zásobníky plynu na kontinente sú už naplnené na približne 87 percent.

Ceny zemného plynu v Európe v piatok aj za celý týždeň klesali, už štvrtý týždeň po sebe, keďže dostatok zásob skvapalneného zemného plynu LNG pomáha krajinám napĺňať zásobníky pred začiatkom vykurovacej sezóny. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg. 

Referenčný kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci uzavrel v piatok obchodovanie na burze v Amsterdame na úrovni 185,495 eura za megawatthodinu.

To bolo o 1,1 percenta menej ako v predchádzajúci deň. Za celý týždeň jeho cena klesla o 1,2 percenta, pričom kontrakt zaznamenal svoju najdlhšiu týždennú sériu strát od júna.

Ekvivalentný kontrakt v Spojenom kráľovstve klesol v piatok o 0,4 percenta a aj za celý týždeň si pripísal stratu, už štvrtýkrát v rade.

Napriek poklesu sú ceny plynu stále zhruba šesťkrát vyššie, ako bolo v minulosti bežné v tomto ročnom období.

Európa sa snaží zmierniť bezprecedentnú energetickú krízu, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajinu a následné obmedzenie dodávok po sankciách Západu proti Moskve. Krajiny na starom kontinente plnia zásobníky na plyn a prijímajú mimoriadne opatrenia pred vykurovacou sezónou, ktorá sa vo väčšine z nich začne na budúci mesiac.

Zásobníky plynu na kontinente sú už naplnené na približne 87 percent. Štyri ďalšie americké náklady LNG uviedli ako svoju cieľovú destináciu severozápadnú Európu, pričom tri by mali doraziť začiatkom októbra, podľa údajov o sledovaní lodí zostavených agentúrou Bloomberg.

Napriek tomu zostáva európsky trh s plynom citlivý na akékoľvek potenciálne narušenia potom, čo Moskva znížila dodávky na kontinent a zastavila transport do Nemecka plynovodom Nord Stream 1, ktorý vedie cez Baltické more.

Predbežné objednávky na dodávku ruského plynu cez vojnou zničenú Ukrajinu naznačili, že jeho toky by mohli v sobotu (24.9.) klesnúť. No už cez noc sa môžu vrátiť späť, keďže trh zaznamenal podobný vývoj aj v minulosti. Obchodníci však pozorne sledujú aktualizácie pre prípad, že by sa situácia zhoršila.

Toky LNG do Európy by tiež mohli v najbližších mesiacoch klesnúť, keďže jeho spotreba v Ázii stúpa. Vyhliadky na chladnejšie počasie v Japonsku túto zimu môže podľa obchodníkov zvýšiť tlak na ceny. Ázijské spotové sadzby LNG sú v súčasnosti asi trikrát vyššie ako desaťročný priemer.

01 - Modified: 2024-04-25 06:11:54 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili 02 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 03 - Modified: 2024-04-23 17:38:06 - Feat.: - Title: Kde sú peniaze na energie pre slovenské domácnosti? Systém trestuhodne zamrzol (Brífing HN) 04 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 05 - Modified: 2024-04-18 06:32:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne vzrástli, trhy ovplyvňuje dopyt aj situácia na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 19:03