StoryEditor

Maďarsko hľadá s Úniou spoločné riešenia, aby neprišlo o eurofondy, tvrdí Klus

20.09.2022, 19:14
Autor:
TASRTASR

Maďarsko nemusí čeliť hrozbe krátenia eurofondov, má snahu hľadať spoločné riešenia.

Uviedol v utorok štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) po skončení zasadnutia Rady Európskej únie pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

Klus pripomenul, že v rámci série preberaných tém ministri hovorili aj o výročnom dialógu o právnom štáte, ako i o nedeľňajšom návrhu Európskej komisie znížiť Maďarsku sumu vyplácanú zo spoločného rozpočtu Únie približne o 7,5 miliardy eur v dôsledku porušovania zásad právneho štátu a nedostatkov v boji proti korupcii.

"Ocenil som prácu eurokomisie najmä v tom, že táto správa vytvára priestor na to, aby sme sa navzájom poučili a zistili, kde sú naše slabé miesta," uviedol. Ako spresnil, v tejto súvislosti informoval o tom, že v oblasti ochrany novinárov Slovensko pripravuje opatrenia, ktoré majú zabrániť tragédiám, ako bola vražda novinára Jána Kuciaka.

Pri debatách o Maďarsku Klus privítal konštruktívny prístup maďarskej ministerky spravodlivosti Judit Vargovej, ktorá otvorene hovorila o tom, že Maďarsko hľadá spoločné riešenia.

"Je aj v záujme nášho susedstva, aby sme takéto riešenie našli. V duchu porekadla, že keď sa darí susedovi, bude sa dariť aj nám. Takže verím, že Maďarsko nepríde o štrukturálne fondy a urobí čo treba, aby sa rozplynuli obavy EÚ, že Maďarsko nie je dostatočne fungujúci právny štát," odkázal Klus.

Štátny tajomník zároveň pripomenul, že v rámci debát diplomatov o Ukrajine odznelo aj to, že okrem pomoci, ktorú EÚ dáva Ukrajincom, sa treba zamyslieť nad rekonštrukciou Ukrajiny.

Privítal, že Únia konkrétne uvažuje o zapojení aspoň časti ukrajinského hospodárstva do spoločného európskeho trhu a aj o previazanosti na zónu bezplatného roamingu.

"Toto sú konkrétne veci, ktoré priblížia Ukrajinu k nám a ktoré zjednodušia životy bežných Ukrajincov," vysvetlil.

01 - Modified: 2024-04-29 15:50:42 - Feat.: - Title: Maďarská šiestačka bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice 02 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 03 - Modified: 2024-04-29 09:27:07 - Feat.: - Title: "Nie vojne, migrácii a genderu." Orbán má tvrdé jadro voličov, ktoré udržiava v strachu, hovoria politológovia 04 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 05 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
01. máj 2024 00:00