StoryEditor

Draghi vytkol krajnej pravici jej vzťah s Ruskom, Putinom a Orbánom

18.09.2022, 22:20
Autor:
TASRTASR

Týždeň pred predčasnými parlamentnými voľbami politické strany v Taliansku pokračujú vo svojich kampaniach a aj končiaci sa víkend venovali stretnutiam s potenciálnymi voličmi.

Ako v nedeľu informovala agentúra DPA, bývalý taliansky premiér a centrista Matteo Renzi vo svojom verejnom vystúpení obvinil lídra Hnutia piatich hviezd (M5S) Giuseppeho Conteho z podnecovania násilia.

Conte totiž na predvolebnom mítingu odkázal Renzimu, aby prišiel "do Palerma bez ochranky" a pred tamojšími ľuďmi povedal, že minimálnu mzdu treba zrušiť.

Agentúra DPA vysvetlila, že z minimálnej mzdy žijú mnohí Taliani, najmä na juhu krajiny. Conteho hnutie M5S je jedným z hlavných zástancov minimálnej mzdy, ktorú však chcú iné strany zrušiť.

Predčasné voľby v Taliansku sa uskutočnia 25. septembra - po tom, ako v júli padla vláda premiéra Maria Draghiho.

Z posledných prieskumov verejnej mienky vyplýva, že favoritom volieb je koalícia centristických a krajne pravicových strán zložená z pravicovo-populistickej strany Liga (LSP), strany Bratia Talianska (FdI) a strany Vpred Taliansko (Forza Italia) bývalého lídra Silvia Berlusconiho.

Líder LSP Matteo Salvini počas víkendu zaútočil na Draghiho za jeho vyhlásenia o údajnom zasahovaní Ruska do volieb v Taliansku. Draghi totiž v piatok povedal, že talianska politika nebude porazená nepriateľmi zo zahraničia a ich "nájomnými poskokmi".

Mnohí obyvatelia Talianska, ako aj politickí pozorovatelia to považujú za poukázanie na Salviniho, ktorý udržiava úzke vzťahy s Ruskom už roky a je aj obdivovateľom ruského prezidenta Vladimira Putina.

Salvini na expremiérovu repliku odpovedal, že Draghi by mal  skôr zaistiť Talianom väčšiu pomoc, vzhľadom na vysoké náklady na energie. "Neviem, či (Draghi) pochopil, v akej kríze sa nachádzame," povedal.

V nedeľu na stretnutí s voličmi v meste Pontida, ktoré je už tri desaťročia miestom každoročného masového zhromaždenia krajnej pravice, Salvini vymenoval šesť hlavných priorít LSP.

Ide o obmedzenie prudko rastúcich cien energií a rozvoj jadrovej energetiky, udelenie väčších rozhodovacích právomocí regiónom, daňové a právne reformy, záruky odchodu do dôchodku po odpracovaní 41 rokov a zastavenie vyloďovania lodí s imigrantmi na talianskom pobreží.

Navrhol tiež zrušenie koncesionárskych poplatkov. Obhajoval súčasne i právo žien na interrupciu, ale aj "tradičné hodnoty" v oblasti rodovej rovnosti a rodiny.

Hlavný prúd ľavicovej Demokratickej strany (PD) usporiadal v nedeľu svoje predvolebné zhromaždenie v meste Monza, kde líder PD Enrico Letta kritizoval prepojenie talianskej pravice na populistického maďarského premiéra Viktora Orbána.

01 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 02 - Modified: 2024-04-27 08:22:20 - Feat.: - Title: Oblasť okolo talianskej sopky Vezuv zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa 03 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 04 - Modified: 2024-04-26 15:55:05 - Feat.: - Title: Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády 05 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 09:14