StoryEditor

Sociálny výbor prerokoval sériu návrhov Krajniakovho rezortu, zákon o inšpekcii neodobril

13.09.2022, 17:43
Autor:
TASRTASR

Zákon o inšpekcii v sociálnych veciach podľa rezortu práce poputuje na rokovanie parlamentu v predloženom znení, pričom o pozmeňujúcich návrhoch budú rokovať poslanci priamo v pléne.

Výbor Národnej rady pre sociálne veci v utorok prerokoval sériu návrhov zákonov z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Tlačový odbor rezortu priblížil, že navrhované zmeny prinášajú lepšie podmienky pre profesionálnych rodičov, zavádzajú platené voľno pre otcov pri narodení dieťaťa aj lepší dozor nad dodržiavaním povinností a kvality starostlivosti o klientov v zariadeniach sociálnych služieb. Výbor však neodobril návrh zákona o inšpekcii v sociálnych veciach.

Zákon o inšpekcii v sociálnych veciach podľa rezortu práce poputuje na rokovanie parlamentu v predloženom znení, pričom o pozmeňujúcich návrhoch budú rokovať poslanci priamo v pléne.

Návrh zákona by mal zabezpečiť lepší a efektívnejší dozor nad dodržiavaním povinností pri poskytovaní sociálnych služieb, pri poskytovaní peňažných príspevkov na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia a v oblasti sociálnoprávnej ochrany a sociálnej kurately.

Návrh zákona o prístupnosti služieb pre osoby so zdravotným postihnutím by mal uľahčiť najmä nezávislý život ŤZP osobám. Novela Zákonníka práce má zasa pracovníkom zabezpečiť transparentné a predvídateľné pracovné podmienky. Rovnako by mala priniesť väčšiu podporu rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom rodičov a osôb s opatrovateľskými povinnosťami. Zaviesť sa má napríklad inštitút tzv. otcovskej dovolenky.

Návrh zákona o profesionálnych náhradných rodičoch zasa rieši problematické okruhy výkonu práce profesionálneho náhradného rodiča, ako sú miesto výkonu práce, pracovný čas či odmeňovanie. Pozmeňujúcim návrhom z rezortu práce sa základná mzda náhradného rodiča navrhuje zvýšiť na 940 eur, čím sa zvýšia aj jednotlivé príplatky, napríklad príplatok za počet detí.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 10:42