StoryEditor

Balkánske krajiny vyzvali EÚ, aby regiónu pomohla s nákupom energií

02.09.2022, 16:25
Autor:
ČTKČTK

Srbsko, Albánsko a Severné Macedónsko sa tentoraz chcú vyhnúť scenáru, ktorý nastal pri boji s ochorením covid-19. Pre pomoc sa na začiatku pandémie obrátili na Čínu, Rusko a Turecko.

Lídri Srbska, Albánska a Severného Macedónska vyzvali Európsku úniu, aby balkánskym krajinám pomohla s nákupom nedostatkových zdrojov energie. Urobili tak na dnešnom stretnutí iniciatívy Otvorený Balkán, ktorej cieľom je posilniť regionálnu spoluprácu a odstrániť vzájomné prekážky pre pohyb tovaru a osôb.

"Pokúsime sa ako západný Balkán požiadať o podporu a čiastočnú kompenzáciu za nákup nedostatkovej elektrickej energie," povedal podľa stanice RTS srbský prezident Aleksandar Vučić.

Albánsky premiér Edi Rama vyzval EÚ, aby sa počas nadchádzajúcej vykurovacej sezóny voči balkánskym krajinám "nezachovala rovnako hanebne" ako počas pandémie covidu-19.

"EÚ pozerala iba na seba"

"Dobre si pamätáme, ako boli vtedy krajiny západného Balkánu na začiatku pandémie donútené obrátiť sa na Čínu, Rusko či Turecko, (...) pretože EÚ pozerala iba na seba," povedal Rama, ktorý v minulosti opakovane siahol k ostrým vyjadreniam na adresu Bruselu kvôli jeho údajnej neochote k rozširovaniu o balkánske krajiny.

Iniciatíva Otvorený Balkán vznikla v minulom roku ako pokus o odstránenie obchodných a cestovných bariér medzi krajinami západného Balkánu. Jej členmi sú Srbsko, Albánsko a Severné Macedónsko, ako pozorovatelia sa summitu v srbskej metropole zúčastnili aj predstavitelia Čiernej Hory, Bosny, Turecka a Maďarska.

Časť balkánskych krajín i verejnosti projekt odmieta, lebo podľa nich nahráva srbským záujmom. Iní ho vidia ako škodlivú konkurenciu voči procesu začleňovania západného Balkánu do EÚ.

Spoločný mechanizmus zásobovania

Trojica členských krajín Otvoreného Balkánu predtým založila pracovnú skupinu, ktorá má vzhľadom na globálny nedostatok zdrojov energie pred nadchádzajúcou zimou dohodnúť spoločný mechanizmus pre zásobovanie elektrickou energiou a zemným plynom.

Do budúcnosti sa počíta s výstavbou prepojovacieho plynovodu medzi Srbskom a Severnou Macedónskom, spoločných solárnych elektrární i terminálu na skvapalnený plyn (LNG) v Albánsku, z ktorého by sa zásobovali ostatné krajiny.

Európska komisia má v polovici septembra predstaviť plán na zastropovanie cien energií a ďalšie kroky na obmedzenie rekordného zdražovania plynu a elektriny, ktoré vyvolala ruská vojna na Ukrajine. V júli členské štáty schválili dohodu o solidarite a jednotnosti, ktorá má naprieč európskym kontinentom pomôcť zabezpečiť dostatočné dodávky plynu pre nadchádzajúcu zimu.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 05:34