StoryEditor

Naď rokoval v Prahe s rezortnými kolegami z členských štátov Únie aj o Ukrajine

30.08.2022, 17:42
Autor:
TASRTASR

Slovenský minister obrany privítal návrh na vytvorenie výcvikovej a poradenskej misie Únie pre Ukrajinu, ktorého detaily v Prahe predstavil šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Vplyvy ruskej invázie na Ukrajine na regióny kľúčové pre európsku bezpečnosť, zvýšenie efektivity obranných investícií a nové možnosti podpory Európskej únie pre Ukrajinu patrili k témam, o ktorých v uplynulých dňoch rokovali ministri obrany členských štátov Únie.

Na neformálnom zasadnutí v Prahe sa zúčastnil i minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Informovala o tom hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Nelegálna a neoprávnená invázia Ruskej federácie na Ukrajinu má globálny vplyv a tiež širší regionálny rozmer. Hovoríme hlavne o našom východnom a južnom susedstve s dôrazom na západný Balkán," povedal Naď. Ministri sa podľa neho zamerali na budúcnosť misií EÚ v Bosne a Hercegovine a v západoafrickom Mali, zaoberali sa však aj situáciou v Kosove.

Slovenský minister tiež privítal návrh na vytvorenie výcvikovej a poradenskej misie EÚ pre Ukrajinu, ktorého detaily v Prahe predstavil šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Misia by podľa návrhu bola dočasne umiestnená na území jedného alebo viacerých členských štátov Únie, ideálne susediacich s Ukrajinou.

"Veríme, že naše stretnutie vytvorí silný politický základ pre čo najrýchlejšie zriadenie misie, ktorá ukrajinským ozbrojeným silám poskytne komplexný výcvik," uviedol Naď. Dodal, že SR skúma svoje možnosti ďalšej vojenskej a materiálnej pomoci pre Ukrajinu.

Ministri rokovali aj o snahách posilniť spoločné obstarávanie členských štátov EÚ v oblasti obrany. Cieľom je znížiť náklady, nahradiť vojenskú techniku sovietskej výroby a zvýšiť vzájomnú kompatibilitu ozbrojených síl krajín Únie.

Podľa Slovenska je potrebná hlbšia diskusia o systémových problémoch pri tomto obstarávaní.

Naď zdôraznil, že takáto diskusia by uľahčila výmenu skúseností medzi členskými štátmi a pomohla prekonať legislatívne a iné prekážky spoločného obstarávania.

 

01 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 02 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 03 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 12:54