WA 20 archív Mariupol - Na archívnej snímke z 13. júla 2022 ruský vojak stráži rozostavanú bytovku, ktorá sa stavia za podpory ruského rezortu obrany v obliehanom meste Mariuopol na východe Ukrajiny. Nie je jasné, ako chce Rusko dosiahnuť ohlásené zvýšenie počtu vojakov v armáde. Je však nepravdepodobné, že by zvýšenie počtu príslušníkov ruskej armády výrazným spôsobom posilnilo jej bojovú silu na Ukrajine. Uviedlo to v nedeľu 28, augusta 2022 britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine, z ktorej citovala agentúra Reuters. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal tento týždeň dekrét, ktorým sa má navýšiť počet členov ozbrojených síl z 1,9 milióna na 2,04 milióna. FOTO TASR/AP FILE - A Russian soldier guards the site of a new apartment building which is is being built with the support of the Russian Defense Ministry, in Mariupol, on the territory which is under the Government of the Donetsk People‘s Republic control, eastern Ukraine, on July 13, 2022. According to Russian state TV, the future of the Ukrainian regions occupied by Moscow‘s forces is all but decided: Referendums on becoming part of Russia will soon take place there, and the joyful residents who were abandoned by Kyiv will be able to prosper in peace. In reality, the Kremlin appears to be in no rush to seal the deal on Ukraine‘s southern regions of Kherson and Zaporizhzhia and the eastern provinces of Donetsk and Luhansk. (AP Photo) *** Local Caption *** bytovka SNÍMKA:SNÍMKA:
StoryEditor

Z Chersonu je hlásená intenzívna streľba, prerušenie dodávok elektriny

30.08.2022, 17:38
Autor:
ČTKČTK

Na sociálnych sieťach sa objavili zábery, na ktorých je vidieť nad Chersonom dym a počuť intenzívnu streľbu, píše BBC na anglickojazyčnom webe s poznámkou, že nie je jasné, kto strieľal a čo bolo zasiahnuté.

Z ukrajinského Chersonu a ďalších miest oblasti bol dnes hlásený čiastočný výpadok v dodávkach elektrického prúdu a vody. S odvolaním sa na ruské agentúry o tom informovala ruská služba BBC.

Na sociálnych sieťach sa objavili zábery, na ktorých je vidieť nad Chersonom dym a počuť intenzívnu streľbu, píše BBC na anglickojazyčnom webe s poznámkou, že nie je jasné, kto strieľal a čo bolo zasiahnuté.

V Chersone boli vypnuté semafory, zastavená prevádzka trolejbusov a nesvieti sa v budovách, popísala BBC s odkazom na ruské agentúry, ktoré sa odvolávajú na okupačné úrady a svojich spravodajcov v meste.

Toho sa ruské invázne jednotky zmocnili v prvých dňoch invázie do zeme. Agentúra TASS poznamenala, že v Chersone zaznamenali výpadky elektrického prúdu už minulý týždeň.

Neskôr popoludní informovala, že sa dodávky podarilo obnoviť. O deň skôr hlásili okupačné úrady aj výpadky v dodávkach elektriny a vody v Novej Kachovke.

Pričítali ich ukrajinskému ostreľovaniu hrádze miestnej vodnej elektrárne, cez ktorú vedie jeden z prechodov cez rieku Dneper, pripomína BBC.

Tá v súvislosti so zábermi, na ktorých je počuť streľba a vidieť oblaky dymu, podotkla, že Ukrajina informovala o útoku na ruské muničné sklady a vybavenie v oblasti.

TASS už skôr počas dňa písal, že nad mestom musela zasahovať protivzdušná obrana av uliciach vypukla prestrelka s ukrajinskými prieskumníkmi.

01 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 02 - Modified: 2024-05-02 14:56:17 - Feat.: - Title: Ruský plynárenský gigant ​sa minulý rok prepadol do čistej straty 629 miliárd rubľov 03 - Modified: 2024-05-02 12:00:46 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči 04 - Modified: 2024-05-02 12:56:43 - Feat.: - Title: Ako blízko bol v skutočnosti mier? Experti preskúmali prvé rokovania Moskvy s Kyjevom hneď zo začiatku vojny 05 - Modified: 2024-05-02 13:10:13 - Feat.: - Title: Ak by Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov, vyhlásil Macron
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 17:16