StoryEditor

Čaputová sa obrátila na Ústavný súd. Dôvodom je zákon o environmentálnych záťažiach

30.08.2022, 17:20
Autor:
TASRTASR

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v utorok obrátila na Ústavný súd v súvislosti so zákonom o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže.

Upozorňuje, že môže mať likvidačný dosah pre samosprávy. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Ide o zákon, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR opätovne schválili vlani v decembri, keď prelomili veto prezidentky. Tá už vtedy avizovala, že ak nepríde k náprave sporných ustanovení, obráti sa na Ústavný súd SR.

Verejný záujem na odstránení existujúcich environmentálnych záťaží považuje prezidentka za jednu z najvyšších priorít.

Pripomína, že štát má ústavou zakotvený záväzok chrániť životné prostredie, kam patrí aj odstraňovanie environmentálnych záťaží a ochrana života a zdravia obyvateľov.

"Napadnutým ustanovením však zákonodarca časť záväzku štátu presunul na súkromné osoby, respektíve na územnú samosprávu, a tento postup je podľa mňa v rozpore s ústavou," poznamenala Čaputová.

Problém vidí v tom, že vlastník nehnuteľnosti, na ktorej sa nachádza environmentálna záťaž, je po novom povinný štátu nahradiť finančné prostriedky vynaložené na sanáciu environmentálnej záťaže.

Túto povinnosť má navyše aj v prípade, ak nie je za vznik environmentálnej záťaže zodpovedný. Fakt, že takáto úprava môže byť pre niektoré samosprávy likvidačná, dokazuje podľa nej príklad z obce Pohronský Ruskov (okres Levice).

"Riešenie sanácie tamojšej environmentálnej záťaže v celkovej sume 1,6 milióna eur by v zmysle zákona mala znášať obec ako vlastník. Táto suma je však vyššia, ako je celkový ročný príjem obce," podotkla Čaputová. Obec pritom nebola určená ako pôvodca, ani povinná osoba a dotknutý pozemok získala v dobrej viere, že jej štát s odstránením environmentálnej záťaže pomôže.

Prezidentka poukázala zároveň na to, že pôvodný návrh zákona obsahoval inú úpravu postupu, ktorú považovala za správnu a v súlade s ústavou. Navrhovaný spôsob finančnej náhrady za sanáciu environmentálnej záťaže sa však na poslednú chvíľu úplne zmenil na základe poslaneckého pozmeňujúceho návrhu. Dotknuté subjekty tak už nemohli v rámci medzirezortného pripomienkového konania predložiť svoje pripomienky.

Vládny návrh zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže bol schválený v NR SR ešte v novembri 2021 a prezidentka ho vetovala.

01 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 04 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 22:18