StoryEditor

Kremský: Štát by mal prikázať výrobu elektriny a stanoviť jej ceny

28.08.2022, 16:01
Autor:
TASRTASR

Trh s elektrinou sa zrútil a nefunguje. Dôkazom toho sú ceny elektriny, ktoré v niektorých prípadoch na burze už prekročili tisíc eur za megawatthodinu.

V nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to uviedol predseda Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO). Štát by podľa Kremského mal v rámci všeobecného hospodárskeho záujmu prikázať výrobu elektriny, jej dodávky a stanoviť ceny.

"Myslím si, že v tejto situácii by mal štát zaviesť všeobecný hospodársky záujem, prikázať výrobu elektriny, prikázať dodávky, stanoviť ceny a nielen pre domácnosti, ale aj pre verejné inštitúcie, pre školy, nemocnice. Navrhujem, aby sa tento všeobecný hospodársky záujem aplikoval na celý trh s elektrinou," uviedol Kremský.

Na problémy, ktoré prinášajú rekordné ceny elektrickej energie firmám, poukázal nezaradený opozičný poslanec Matúš Šutaj Eštok. Pripomenul chystané zrušenie výroby primárneho hliníka v Slovalcu, ale aj obmedzenie výroby v Oravských ferozliatinárskych závodoch či plánovanú odstávku spoločnosti Duslo, ktorá sa však podľa vyjadrení vedenia spoločnosti môže zo šiestich týždňov výrazne predĺžiť. Poslanec a bývalý minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) si myslí, že vlna prepúšťania v podnikoch v dôsledku vysokých cien energií bude pokračovať.

Predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) pripomenul, že rezort hospodárstva už poslal do Bruselu na notifikáciu zmluvu so Slovenskými elektrárňami, ktorá umožní zachovať nasledujúce dva roky cenu elektriny pre domácnosti. Pokiaľ by však Európska komisia zmluvu neschválila, má podľa neho ministerstvo pripravený iný variant na zabezpečenie nízkych cien elektriny. Aký však nespresnil.

Viskupič upozornil, že memorandum s najväčším slovenským výrobcom elektriny bolo podpísané v čase, keď na trhu boli výrazne iné podmienky ako v súčasnosti. Preto podľa neho v súčasnosti  ministerstvo hospodárstva zvažuje formy pomoci už aj pre firmy.

01 - Modified: 2024-03-04 11:23:43 - Feat.: - Title: Vývoj cien energií sa otočil, za týždeň zdraželi približne o desatinu 02 - Modified: 2024-03-01 10:36:07 - Feat.: - Title: Energie na trhoch prudko zlacneli. Biznis rieši dilemu: Čakať či fixovať cenu teraz? 03 - Modified: 2024-02-23 14:33:06 - Feat.: - Title: Energetický účet Slovenska za dva roky vojny na Ukrajine: stratili sme miliardy a zdražel nám aj benzín 04 - Modified: 2024-02-15 13:05:40 - Feat.: - Title: Skokový pokles inflácie: Komu ďakovať za spomalenie zdražovania 05 - Modified: 2024-02-14 23:00:52 - Feat.: - Title: Exposlanec OĽaNO kritizuje Matovičovo hnutie: Najprv mi ponúkli prácu, po kritike na sneme mi ju však zrušili
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 08:35