StoryEditor

Ani strojnásobenie podpory z Envirofondu by Slovalco nezachránilo, tvrdí Budajov rezort

18.08.2022, 10:47
Autor:
TASRTASR

Prerušeniu výroby s hlinikárni Slovalco by nezabránilo ani výrazné zvýšenie štátnej pomoci poskytovanej na podporu energeticky náročným firmám z Environmentálneho fondu.

O dočasnom odstavení hlinikárne rozhodli extrémne ceny elektrickej energie.

V reakcii na avizované prerušenie výroby v hlinikárni to vo štvrtok uviedlo Ministerstvo životného prostredia.

"Ministerstvo životného prostredia SR mrzí, že vysoké ceny elektrickej energie postihli firmy, ako je Slovalco. Na druhej strane je faktom, že jej výroba má extrémnu spotrebu, a to približne desať percent celkovej spotreby Slovenska," upozornila poradkyňa ministra Ľuba Lesná.

Pokiaľ sa Slovalco snaží vo svojich verejných vyjadreniach naznačovať, že bolo v moci MŽP alebo Envirofondu vyplácať im také financie, aké by firma potrebovala v dobe  extrémnych cien elektriny, zavádza podľa Lesnej verejnosť.

Rezort v polovici februára predložil návrh novely zákona o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorý by zvýšil možnosti Envirofondu udeľovať štátnu podporu. Slovalco už v tom čase neuzatváralo dlhodobé zmluvy na dodávky elektrickej energie, nevyhnutné na jeho prevádzku.

"Vzápätí začali ceny elektriny prudko rásť a tento rast by nevykompenzovalo ani zdvojnásobenie či strojnásobenie štátnej podpory z Envirofondu," zdôraznila Lesná. To podľa nej potvrdil v rozhovore s ministrom Jánom Budajom (OĽANO) napríklad aj zástupca nórskej firmy Norsk Hydro, ktorá vlastní väčšinový podiel Slovalca.

Rezort životného prostredia priblížil, že vlani dostalo Slovalco od Envirofondu štátnu pomoc, ktorá bola viac ako dvojnásobná, ako v predošlom roku. V porovnaní s rokom 2019 bola pomoc vyššia dokonca o 275 %. Slovalco prevzalo podľa rezortu takú vysokú štátnu pomoc, ako bola pomoc pre takmer všetky ostatné podniky zo segmentu energeticky náročného priemyslu.

S tvrdením MŽP sa stotožnil aj riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE Ján Karaba. Pri udržaní ročnej produkčnej kapacity 163.000 ton hliníka by podľa Karabu Slovalcu narástli náklady na elektrinu o 900 miliónov eur. "V porovnaní s čistými tržbami spoločnosti na úrovni cca 450 miliónov eur ročne by sa tak podnik dostal do platobnej neschopnosti už v 1. štvrťroku 2023," upozornil Karaba.

Pripomenul, že Slovalco počas uplynulých viac ako desiatich rokov dostávalo veľké dotácie v podobe 95 % zľavy na tarife za prevádzku systému (TPS), čím si ročne prilepšilo o desiatky miliónov eur.

"Ak by teraz aj dostal ďalšiu významnejšiu dotáciu z environmentálneho fondu, toto by im v žiadnom prípade nezvládlo vykompenzovať stratu za nákup elektriny v hodnote viac ako 900 miliónov eur," dodal Karaba.

01 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 02 - Modified: 2024-03-11 23:00:00 - Feat.: - Title: 30-ročný prepad. Slovensko míňa rekordne málo elektriny, odborníci varujú: je to zlý signál 03 - Modified: 2024-02-09 12:37:56 - Feat.: - Title: Zapne sa opäť žiarske Slovalco? Najnovšie priťažujú našej hlinikárni Taliani 04 - Modified: 2024-01-30 13:10:14 - Feat.: - Title: Uvidíme reštart výroby v Žiari? Slovalcu pomôžu kroky Bruselu namierené aj proti bohatému Rusovi 05 - Modified: 2024-01-05 10:12:47 - Feat.: - Title: Riešenie, ako dosiahnuť lacnejšie energie? V hre je prevratná novinka, o detailoch hovorí šéf OFZ
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 09:27