StoryEditor

Ceny ropy v stredu ráno mierne klesli

10.08.2022, 09:06
Autor:
TASRTASR

V utorok ceny ropy dočasne stúpli o viac ako jeden dolár. Podporila ich správa o zastavení dodávok ruskej ropy cez južnú vetvu ropovodu Družba. Cez severnú vetvu, ktorá vedie cez Bielorusko a Poľsko do Nemecka, ropa naďalej prúdi.

Ceny ropy uprostred týždňa mierne klesli. Zastavenie dodávok z Ruska cez ropovod Družba podporilo ceny čierneho zlata len dočasne. Dôvodom sú obavy týkajúce sa ochladenia dopytu.

Barel americkej ropy WTI so septembrovým kontraktom sa v stredu ráno predával po 89,93 USD (87,87 eura). To bolo o 57 centov alebo 0,63 percent  menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze.

Kontrakt sa v utorok oslabil o 0,26 USD alebo asi o 0,3 percenta a uzavrel na 90,50 USD za barel, keď zmazal svoje predchádzajúce zisky a klesol z denného maxima 92,65 USD za barel.

Októbrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v stredu obchodoval so stratou 54 centov alebo 0,56 percenta po 95,77 USD za barel.

V utorok ceny ropy dočasne stúpli o viac ako jeden dolár. Podporila ich správa o zastavení dodávok ruskej ropy cez južnú vetvu ropovodu Družba. Cez severnú vetvu, ktorá vedie cez Bielorusko a Poľsko do Nemecka, ropa naďalej prúdi.

Negatívny vplyv na ceny čierneho zlata majú obavy z ochladenia globálnej ekonomiky, a tým aj dopytu po rope. Ropné rezervy v USA podľa American Petroleum Institute v minulom týždni nečakane vzrástli, čo by mohlo signalizovať oslabenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike. Oficiálnu správu o stave ropných rezerv zverejní americké ministerstvo energetiky v stredu popoludní.

Ďalším dôležitým faktorom sú rokovania, ktoré by mohli oživiť jadrovú dohodu s Iránom, čo by krajine umožnilo zvýšiť export ropy.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 23:44