StoryEditor

V USA odmietli obžalovať ženu, ktorej obvinenie viedlo k lynču mladého černocha

10.08.2022, 08:49
Autor:
ČTKČTK

Smrť Emmetta Tilla sa stala jedným zo symbolov hnutia za občianske práva, ktoré vyvrcholilo v 60. rokoch minulého storočia a ukončilo rasovú segregáciu v USA.​

Porota v americkom štáte Mississippi v utorok odmietla podať žalobu na ženu, ktorej obvinenie v roku 1955 viedlo k lynčovaniu černošského chlapca Emmetta Tilla. Na svojej internetovej stránke o tom informuje britská BBC.

Teraz 87-ročnej Carolyn Bryantovej Donhamovej hrozila obžaloba pre únos a vraždu chlapca. Porotcovia však dospeli k záveru, že nie je dostatok dôkazov na to, aby bola obžalovaná. Je tak nepravdepodobné, že by niekedy čelila trestnému stíhaniu v súvislosti s vraždou 14-ročného Emmetta Tilla.

Tento chlapec z Chicaga bol na návšteve u príbuzných v Mississippi a vošiel do obchodu, v ktorom vtedy mladá belošská žena pracovala. Obvinila ho, že jej dával nevhodné návrhy a obťažoval ju. Jej manžel a švagor chlapca uniesli, mučili ho a jeho utýrané telo hodili do rieky.

Počas pohrebu Tillova matka trvala na tom, že rakva zostane otvorená, aby každý videl, čo sa mu stalo. Zverejnené fotografie Spojené štáty šokovali. Chlapcovi únoscovia boli zatknutí pre jeho vraždu, ale porota zložená zo samých belochov ich oslobodila.

Smrť Emmetta Tilla sa stala jedným zo symbolov hnutia za občianske práva, ktoré vyvrcholilo v 60. rokoch minulého storočia a ukončilo rasovú segregáciu v USA.

Tillov bratranec Wheeler Parker mladší utorkové rozhodnutie poroty označil za "nešťastné, ale očakávateľné".

Za lynčovanie sa označuje násilná vražda rozzúreným davom, ktorá má byť trestom za domnelý zločin. V USA mala v drvivej väčšine prípadov rasistický podtext.

V 19. a 20. storočí boli týmto spôsobom zavraždené tisíce ľudí, posledný podobný dokumentovaný incident sa v USA odohral pred takmer 30 rokmi. Americký prezident Joe Biden podpísal v marci tohto roku zákon, podľa ktorého je lynčovanie federálny zločin a hrozí zaň až 30 rokov väzenia. Zákon je pomenovaný po Emmettovi Tillovi.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 06:21