StoryEditor

O zaradení odsúdeného do stupňa stráženia by mohla rozhodovať komisia

30.07.2022, 15:41
Autor:
TASRTASR

Podľa návrhu by mala komisia o zaradení rozhodnúť do 90 dní od nástupu odsúdeného do výkonu trestu. Tiež má mať právomoc rozhodovať o zmene stupňa stráženia.

O zaradení odsúdeného do stupňa stráženia by mohla po novom namiesto súdu rozhodovať tzv. umiestňovacia komisia ústavu na výkon trestu odňatia slobody.

Vyplýva to z navrhovanej novely zákona o výkone trestu odňatia slobody, ktorá je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Zaradenie do stupňa stráženia má byť prispôsobené odsúdenému a nie trestnému činu, pretože trest uložený za rovnaké trestné činy nepôsobí na všetkých odsúdených rovnako," argumentuje Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR v návrhu. Súčasnú súdnu diferenciáciu chce doplniť o prognózu rizikového správania odsúdeného v podmienkach väznice. Zahŕňať má riziko úteku či násilného správania.

"Z hľadiska európskeho porovnania patrí Slovenská republika k jedným z posledných štátov, ktoré pri určovaní stupňa stráženia odsúdeného zohľadňujú výlučne trestnoprávne kritériá a o spôsobe výkonu trestu rozhoduje výhradne súd," zdôraznilo ministerstvo s tým, že vo väčšine krajín Rady Európy rozhoduje o stupni stráženia odsúdeného buď výhradne väzenský orgán alebo kombinovaný diferenciačný systém.

Podľa návrhu by mala komisia o zaradení rozhodnúť do 90 dní od nástupu odsúdeného do výkonu trestu. Tiež má mať právomoc rozhodovať o zmene stupňa stráženia.

"O sťažnosti proti rozhodnutiu umiestňovacej komisie o určení stupňa stráženia rozhoduje súd, ktorý vo veci rozhodoval v prvom stupni a o sťažnosti proti rozhodnutiu umiestňovacej komisie o zmene stupňa stráženia rozhoduje predseda senátu súdu, v obvode ktorého sa trest vykonáva," priblížilo ministerstvo.

Rezort spravodlivosti navrhuje v rámci novely zlepšiť podmienky pre odsúdených vo výkone trestu odňatia slobody. Okrem definovania minimálnej obytnej plochy aj umiestňovaním odsúdených čo najbližšie k miestu ich bydliska.

Právo na návštevu by sa mohlo rozšíriť o videonávštevu, navrhuje sa aj zvýšenie minimálnej doby telefonovania odsúdených. Úpravy sa má dočkať výkon trestu odňatia slobody matiek s deťmi či výkon trestu v otvorenom oddelení i špecializovaných oddieloch. Legislatívny návrh možno pripomienkovať do 11. augusta.

Účinnosť legislatívy je navrhovaná od januára 2023. V prípade ustanovení týkajúcich sa problematiky stupňov stráženia o rok neskôr.

01 - Modified: 2024-04-25 12:05:00 - Feat.: - Title: Rezort spravolivosti nežiadal Najvyšší súd o konkrétne spisy. Len záznamy o prerozdeľovaní, vraví Susko 02 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 03 - Modified: 2024-03-28 21:56:09 - Feat.: - Title: Rusko odsúdilo novinára na dva roky väzenia a zadržalo ďalších päť. Kritizovali ofenzívu na Ukrajine 04 - Modified: 2024-03-27 06:56:32 - Feat.: - Title: Máme ich viac ako Česi, ich výsledky sú katastrofou. V práci exekútorov by mali nastať zmeny, tvrdia experti 05 - Modified: 2024-03-20 17:33:20 - Feat.: - Title: Ruský súd poslal ženu na osem dní do väzenia. Na hárok napísala "Nie vojne"
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 18:04