StoryEditor

V Mexiku pri amerických hraniciach otvorili prvú potratovú kliniku

23.07.2022, 19:56
Autor:
ČTKČTK

Podľa vedúceho lekára je cieľom tejto kliniky, aby každé dieťa bolo chcené.

Zatiaľ čo naprieč Spojenými štátmi po júnovom verdikte najvyššieho súdu vstupujú do platnosti zákony obmedzujúce prístup k potratom, v Mexiku tento mesiac otvorili prvú potratovú kliniku pri amerických hraniciach.

Navštíviť ju môžu ženy akejkoľvek národnosti, informovala agentúra EFE. Podľa vedúceho lekára je cieľom tejto kliniky, aby každé dieťa bolo chcené.

"Okrem toho, že sa držíme rozhodnutia (mexického) najvyššieho súdu, sa domnievam, že každá žena by mala mať právo prerušiť tehotenstvo a nebyť za to trestaná," ​​povedal EFE Alfonso Gerardo Carrera s odkazom na verdikt mexického najvyššieho súdu z minulého septembra, že trestať za potraty je protiústavné.

Dodal, že očakáva, že okrem Mexičaniek budú na kliniku jazdiť aj Američanky. Klinika totiž leží len asi 10 kilometrov od Tijuany, hraničného priechodu, na ktorého druhej strane je americké San Diego. Od jej otvorenia sa podľa Carrery u nich registrovali ženy väčšinou staršie ako 26 rokov, z ktorých asi 80 percent už má deti a sú katolíčky

Mexický štát Baja California, kde túto kliniku otvorili, je jediným mexickým štátom pri hraniciach s USA, kde sú potraty povolené.

Celkom ich v Mexiku podľa EFE umožňuje teraz deväť štátov, a to do 12. týždňa tehotenstva. V krajinách Latinskej Ameriky je dobrovoľné prerušenie tehotenstva legálne v Uruguaji, Argentíne, na Kube či v Kolumbii, v ďalších krajinách je možné vo výnimočných prípadoch, napríklad po znásilnení či v prípade ohrozenia života ženy.

Absolútny zákaz platí v Nikarague, Hondurase, Dominikánskej republike, na Haiti či v Salvádore. Z európskych krajín platí absolútny zákaz potratov na Malte či v Andore.

V USA niektoré štáty, ovládané republikánmi, začali zavádzať prísne reštrikcie, niekedy aj bez výnimiek pre obete znásilnenia. Umožnil im to júnový verdikt najvyššieho súdu, ktorý zrušil právo na potrat dané rozhodnutím súdu z roku 1973. Vtedy americký súd dospel k záveru, že americkí zákonodarcovia nemôžu potraty zakazovať vzhľadom na pasáž 14. dodatku americkej ústavy týkajúcej sa odopierania osobnej slobody.

Kvôli verdiktu amerického najvyššieho súdu sa konalo množstvo demonštrácií a kritizoval ho aj americký prezident Joe Biden či Európsky parlament.

Zákazy alebo obmedzenia mieriace proti potratom teraz platia asi v 15 štátoch USA, v niekoľkých ďalších je vymáhanie takých zákonov zablokované kvôli súdnym sporom alebo sa očakáva prijatie nových reštrikcií.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 17:59