StoryEditor

Poľnohospodári a potravinári už môžu hlásiť skladové zásoby agrokomodít

21.07.2022, 14:33
Autor:
TASRTASR

V Zbierke zákonov vyšla vyhláška k novele zákona o potravinách, ktorá určuje zoznam poľnohospodárskych a potravinárskych komodít a kritickú hodnotu ich skladových zásob nevyhnutných na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti štátu.

Poľnohospodári a potravinári už môžu Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR nahlasovať skladové zásoby základných komodít.

V Zbierke zákonov vyšla vyhláška k novele zákona o potravinách, ktorá určuje zoznam poľnohospodárskych a potravinárskych komodít a kritickú hodnotu ich skladových zásob nevyhnutných na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti štátu.

Poľnohospodári a potravinári už môžu skladové zásoby určených komodít hlásiť cez formuláre zverejnené na internetovej stránke ministerstva.

Spracovávaním zozbieraných informácií je poverené Národné poľnohospodárske a potravinárske centra (NPPC).

"Mechanizmus na zber dát o množstvách komodít sme zaviedli, aby sme boli lepšie informovaní o tom, koľko obilia na Slovensku máme. V žiadnom prípade to neznamená, že ministerstvo bude schvaľovať či neschvaľovať predaj pšenice a ďalších komodít do zahraničia. Dáta zbierame dvakrát ročne, v prípade vyhlásenia mimoriadneho, výnimočného, či núdzového stavu raz mesačne," vysvetlil minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO).

Na základe vyplnených formulárov bude agrorezort vedieť, aké množstvá základných obilnín a olejnín sa v skladoch na Slovensku nachádza. Taktiež bude mať informáciu o množstve vyvážaných komodít nad 400 ton mesačne, ak je vyhlásená mimoriadna situácia, núdzový alebo výnimočný stav.

V prípade, že by prišlo k situácii vedúcej k potenciálnemu ohrozeniu potravinovej bezpečnosti, agrorezort bude môcť na základe zozbieraných dát podniknúť ďalšie kroky, napríklad iniciovať výkup komodít pre Správu štátnych hmotných rezerv SR.

Ministerstvo dodalo, že zoznam základných obilnín a olejnín a kritickú hodnotu ich skladových zásob na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti štátu definovala pracovná skupina na základe priemernej spotreby obyvateľov Slovenska.

Kritická hodnota skladových zásob, napríklad potravinárskej pšenice je 411-tisíc ton.

 

01 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 02 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 03 - Modified: 2024-04-02 15:50:05 - Feat.: - Title: PPA zatiaľ vydala rozhodnutia o priamych platbách za 266 miliónov eur 04 - Modified: 2024-03-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Víťazmi júnových eurovolieb sú poľnohospodári 05 - Modified: 2024-03-15 14:11:42 - Feat.: - Title: Pred hraničným priechodom Trstená - Chyžné sa pre protest tvoria kolóny
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 15:40