StoryEditor

Fico poslal Von der Leyenovej otvorený list, odmieta správu Bruselu o právnom štáte

20.07.2022, 15:29
Autor:
TASRTASR

Správa Európskej komisie o stave právneho štátu na Slovensku je fraška. Vyhlásil to expremiér a líder opozičného Smeru Robert Fico.

Podotkol, že komisia by sa mala zaoberať situáciou na Slovensku, pretože tu dochádza k porušovaniu princípov právneho štátu. Uviedol to v otvorenom liste, ktorý adresoval šéfke eurokomisie Ursule von der Leyenovej.

"Po prečítaní Správy EK o právnom štáte na Slovensku musí mať každý pocit, že na Slovensku je všetko v súlade s medzinárodnými štandardmi. Musím však správu odmietnuť ako nekvalifikovanú a nepravdivú. Stačí sa pozrieť na zdroje, z ktorých EK čerpala," skonštatoval Fico.

Síce chápe, že Brusel má širokú agendu a že Slovensko je malá krajina, no ak si Komisia chce zachovať akú-takú mieru dôveryhodnosti, musí sa podľa neho zaoberať "kritickou situáciou na Slovensku".

Správa EK podľa Ficových slov pôsobí smiešne, ak sa porovná s medializovanými informáciami o zaobchádzaní vo väzbe s niektorými osobami. Pripomenul aj konštatovania Ústavného súdu o porušení ľudských práv osôb vo výkone väzby v niektorých prípadoch.

Naďalej hovorí o systéme zneužívania trestného práva proti opozícii. Ten podľa jeho slov kryje Úrad špeciálnej prokuratúry. Poukázal na politickú minulosť šéfa úradu Daniela Lipšica. Fico kritizuje aj Špecializovaný trestný súd a Národnú kriminálnu agentúru (NAKA), a to aj v súvislosti s ich vedením. Pripomenul obvinenia voči niektorým policajným vyšetrovateľom.

"NAKA a špeciálna prokuratúra pracujú so zločincami – univerzálnymi svedkami a udavačmi, ktorí vystupujú vo všetkých citlivých prípadoch, hoci sú sami obvinení z najzávažnejšej trestnej činnosti," tvrdí. Za spomenutými vidí snahu vlády zlikvidovať politickú opozíciu.

Brusel minulý týždeň vydala správu o právnom štáte v členských krajinách Európskej únie. Pre Slovensko z nej plynie šesť odporúčaní.

Týkajú sa napríklad predloženia návrhov na reguláciu lobingu a na posilnenie legislatívy o konflikte záujmov a majetkových priznaniach.

EK tiež žiada zlepšenie koordinácie medzi subjektmi činnými v trestnom konaní a zabezpečiť objektivitu rozhodnutí prokuratúry. Odporúča pokračovať v presadzovaní legislatívnych zmien s cieľom obmedziť právomoc generálneho prokurátora rušiť rozhodnutia prokuratúry.

Rovnako hovorí o potrebe lepšej ochrany novinárov či posilnenia nezávislého riadenia a redakčnej nezávislosti verejnoprávnych médií.

 

01 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 02 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 03 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 04 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. apríl 2024 18:11