StoryEditor

Ruského opozičného aktivistu Pivovarova odsúdili na štvorročné väzenie

15.07.2022, 18:05
Autor:
TASRTASR

Andrej Pivovarov je bývalým výkonným riaditeľom medzičasom už rozpusteného proopozičného hnutia Otvorené Rusko, ktoré založil bývalý ropný magnát a kritik Kremľa Michail Chodorkovskij.

Ruského opozičného aktivistu Andreja Pivovarova odsúdili v piatok na juhu Ruska na štvorročné väzenie za spoluprácu so zakázanou prodemokratickou skupinou. S odvolaním sa na vyjadrenie jeho stúpencov o tom informuje agentúra AFP.

Pivovarov (40) je bývalým výkonným riaditeľom medzičasom už rozpusteného proopozičného hnutia Otvorené Rusko, ktoré založil bývalý ropný magnát a kritik Kremľa Michail Chodorkovskij. Zároveň je dosiaľ posledným kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorému bol v Rusku uložený väzenský trest, uvádza AFP.

"Andrej Pivovarov bol odsúdený na štyri roky v trestaneckej kolónii s bežným režimom," napísali na Facebooku jeho spolupracovníci.

Pivovarov bol jednou z vedúcich osobností v kampani proti kontroverzným zmenám ústavy, ktoré boli prijaté v roku 2020, pričom Putinovi umožňujú ostať pri moci až do roku 2036.

Priaznivcov a spolupracovníkov tohto aktivistu šokovalo už jeho zatknutie v máji 2021. Pivovarova vtedy zadržali na letisku Pulkovo v Petrohrade, keď sa chystal odcestovať do Poľska. Následne ho previezli do juhoruského mesta Krasnodar, kde ho obvinili zo spolupráce s "nežiaducou" organizáciou. V súlade s ruskými zákonmi hrozí usvedčenému z takéhoto činu až šesťročné väzenie aj vysoká finančná pokuta, približuje AFP.

Pivovarovovi stúpenci tvrdia, že zatknutie mu malo zabrániť v kandidatúre vo vlaňajších parlamentných voľbách. Aktivista však napriek tomu vo voľbách kandidoval, a to z väzby. Predvolebnú kampaň viedol na diaľku prostredníctvom svojich právnikov a dobrovoľníkov.

Takmer všetci kritici Putina sú v súčasnosti buď v exile alebo vo väzení, pričom beztak tvrdé zásahy proti odporcom ruského prezidenta sa po jeho nariadení invázie na Ukrajinu ešte znásobili.

Moskovský súd pritom len v stredu rozhodol, že prominentný predstaviteľ ruskej opozície Iľja Jašin bude dva mesiace vo väzbe, kde bude čakať na začiatok súdneho procesu pre údajné šírenie "falošných informácií" o ruských vojakoch bojujúcich na Ukrajine.

Väznený je aj Alexej Navaľnyj, jeden z najostrejších kritikov šéfa Kremľa, ktorý v roku 2020 takmer neprežil pokus o otravu nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok a následne sa niekoľko mesiacov zotavoval v Berlíne.

V januári 2021 bol za porušenie pravidiel podmienečného prepustenia zatknutý hneď po návrate do Ruska. Následne mu boli v súvislosti s touto a neskôr aj ďalšími kauzami – týkajúcimi sa obvinení z podvodu a pohŕdania súdom – udelené tresty odňatia slobody, pričom v súčasnosti si odpykáva deväťročný trest.

01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 02:11