Japonský expremiér Šinzó Abe. FOTO: Reuters
StoryEditor

Atentát na japonského expremiéra Abeho. Strieľal naňho bývalý vojak podomácky vyrobenou zbraňou

08.07.2022, 08:44
10.07.2022, 08:51
Autor:
TASRTASR

K útoku došlo počas Abeho prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami v meste Nara. Podľa svedkyne sa Abe zrútil k zemi po druhom výstrele, následne mu prítomní poskytovali masáž srdca.

Atentátnik, ktorý v piatok dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra Šinzóa Abeho, je bývalý vojak a na útok použil podomácky vyrobenú zbraň. Po útoku ho polícia na mieste zadržala. Abe po útoku podľa hasičov nejavil známky života a v takomto stave ho previezli do nemocnice.

Súčasný predseda japonskej vlády Fumio Kišida pred novinármi vyhlásil, že Abe je "vo veľmi vážnom stave". Abeho maldší brat novinárom v Tokiu povedal, že expremiér dostáva transfúziu krvi, píše na svojom webe britská stanica BBC.

image

Japonského expremiéra Abeho postrelili do hrudníka a krku, utrpel zástavu srdca

Atentátnik sa o útek nesnažil

Útočník Jamagami Tecuja, ktorého spacifikovali a zadržali na mieste bezpečnostné zložky, má 41 rokov a slúžil vo vojenskom námorníctve tri roky. Prepustili ho v roku 2005. Podľa japonskej verejnoprávnej stanice​ NHK sa nepokúsil z miesta činu utiecť.

K útoku došlo počas Abeho prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami v meste Nara. Podľa svedkyne sa Abe zrútil k zemi po druhom výstrele, následne mu prítomní poskytovali masáž srdca.

Ako uvádza NHK, Abe mal zranenia na pravej strane krku a na hrudníku. Z miesta útoku ho bezprostredne odviezli sanitkou a potom záchranárskym vrtuľníkom do vojenskej nemocnice.

Zahraničie je v šoku

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok v piatkovom príspevku na Twitteri reagoval na útok na Abeho: "Som šokovaný a nešťastný zo streľby na bývalého premiéra Japonska Šinzóa Abeho. V myšlienkach sme pri ňom, jeho rodine a obyvateľoch Japonska," napísal šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok na Twitteri a vyzdvihol "silné partnerstvo a blízke väzby" Slovenska a Japonska.

Predseda Európskej rady Charles Michel v tweete vyjadril spoluúčasť Abeho rodine a povedal, že je "šokovaný a zarmútený zo zbabelého útoku" na Šinzóa Abeho. "Európska únia v týchto ťažkých časoch stojí pri obyvateľoch Japonska a pri Fumiovi Kišidovi," napísal.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na Twitteri zverejnila fotografiu, na ktorej stojí pred vlajkami EÚ a Japonska. "Drahý Šinzó Abe, buď silný!" napísala.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg povedal, že z ohavného útoku na Abeho je "hlboko šokovaný". Britský premiér Boris Johnson, ktorý vo štvrtok oznámil, že odstúpi z funkcie, v príspevku na Twitteri uviedol, že tento "ohavný útok" ho šokoval a zarmútil.

image

Končí sa éra Borisa Johnsona. Britský premiér oznámil rezignáciu

Ruská ambasáda v Japonsku na svojom účte na Facebooku v reakcii napísala: "Modlíme sa za zdravie bývalého premiéra Japonska, pána Abeho." "Dôrazne odsudzujeme tento barbarský pokus (pripraviť) ho o život," dodalo veľvyslanectvo.

01 - Modified: 2022-07-10 06:52:17 - Feat.: 1 - Title: Počas príhovoru sa ozvali výstrely. Japonský expremiér Abe sa zrejme stal obeťou útoku 02 - Modified: 2022-07-10 06:53:12 - Feat.: 1 - Title: Japonského expremiéra Abeho postrelili do hrudníka a krku, utrpel zástavu srdca
01 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 02 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-21 07:59:55 - Feat.: - Title: Po nehode dvoch vojenských vrtuľníkov v Japonsku je jeden mŕtvy a sedem nezvestných 04 - Modified: 2024-04-21 06:28:00 - Feat.: - Title: V Japonsku sa zrútili dva vojenské vrtuľníky, sedem ľudí nezvestných 05 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 00:13