StoryEditor

Ukrajinci budú môcť v Únii používať svoje vodičské preukazy, schválili europoslanci

07.07.2022, 15:13
Autor:
ČTKČTK

Pravidlá, ktoré majú odstrániť administratívne požiadavky na ukrajinských utečencov v únijných krajinách, podľa českého predsedníctva podporuje aj Rada Európskej únie zastupujúca členské štáty.

Ukrajinským vodičom bude na území Európskej únie dočasne stačiť vodičský preukaz vydaný na Ukrajine. Návrh predložený pred dvoma týždňami Európskou komisiou dnes schválili poslanci Európskeho parlamentu.

Pravidlá, ktoré majú odstrániť administratívne požiadavky na ukrajinských utečencov v únijných krajinách, podľa českého predsedníctva podporuje aj Rada Európskej únie zastupujúca členské štáty.

Ich definitívne schválenie je tak otázkou najbližších dní. Výrazná väčšina europoslancov schválila opatrenia, podľa ktorého budú Ukrajinci, ktorí majú v Únii status dočasnej ochrany, po celý jej čas môcť riadiť auto s dokladom vydaným vo svojej rodnej krajine.

Nebudú teda nútení žiadať o európske osvedčenie či absolvovať dodatočné vodičské skúšky. Európska dvadsaťsedmička sa dva týždne po februárovom začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zhodla na zavedení dočasnej mimoriadnej ochrany utečencov.

Milióny Ukrajincov utekajúcich pred vojnou na území EÚ majú najmenej na rok zaručený prístup k práci, vzdelaniu či sociálnej podpore.

Teraz sa k tomuto statusu bude spájať aj možnosť používať vlastné vodičské preukazy. Návrh ešte musia schváliť členské krajiny, ktoré by to podľa vyjadrení Rady EÚ mali urobiť počas nasledujúcich dní.

"Chceme zjednotiť a zjednodušiť uznávanie vodičských preukazov ukrajinských utečencov v členských krajinách. Snáď to aspoň trochu zjednoduší ich každodenný život, kým sa táto neprijateľná vojna neskončí," vyhlásil za české predsedníctvo v Rade EÚ zástupca českej veľvyslankyne pri únii Jaroslav Zajíček.

Česko patrí k tým únijným štátom, ktoré ukrajinské vodičské preukazy uznávajú už dnes. Ukrajinci v krajine tiež môžu registrovať nové či ojazdené vozidlá a dočasne používať svoje autá aj bez registrácie.

01 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-23 11:54:56 - Feat.: - Title: Reformy, znižovanie dlhu a investície. Europoslanci schválili reformu rozpočtových a dlhových pravidiel EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 22:23