StoryEditor

Únia nemôže jadro a plyn zakázať, môže ich však predražiť, upozornili analytici

06.07.2022, 16:31
Autor:
TASRTASR

Ponechanie výroby energie z plynu a jadra Európskym parlamentom v kategórii zelených investícií umožňuje v nasledujúcich viac ako 20 rokoch napríklad začínať výstavbu jadrových blokov a jadrovej infraštruktúry bez toho, aby bola takáto výstavba finančne penalizovaná.

Ponechanie výroby energie z plynu a jadra Európskym parlamentom v kategórii zelených investícií umožňuje v nasledujúcich viac ako 20 rokoch napríklad začínať výstavbu jadrových blokov a jadrovej infraštruktúry bez toho, aby bola takáto výstavba finančne penalizovaná.

Európska komisia ani europarlament síce nemôžu zakázať výrobu energie z jadra či zemného plynu, no môžu ich využívanie zásadným spôsobom predražiť, reagovali analytici na stredajšie hlasovanie EP.

Európska taxonómia zdrojov totiž určuje potenciálnym investorom, čo je a čo nie je udržateľnou aktivitou.

"Aj aktuálne podporená legislatíva kladie na tieto zdroje energie dodatočné požiadavky. Napríklad požaduje jasné kroky k uvedeniu úložiska rádioaktívneho odpadu do prevádzky," uviedol analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

Upozornil, že v prípade nových paroplynových elektrární bude zasa potrebné výrazné zníženie emisií, čo si pravdepodobne vyžiada investície do technológií zachytávania a uskladnenia uhlíka.

Hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda poznamenal, že rozhodnutie EP prinesie vyššiu ochotu bánk a súkromných investorov sa na výstavbe nových blokov podieľať. To by malo v konečnom dôsledku zlacnieť ich výstavbu, a tým vytvoriť tlak na pokles cien energií v nasledujúcich desaťročiach.

Ponechanie jadra a plynu v taxonómii pritom pred hlasovaním nebolo úplne jednoznačné. Dva výbory EP v júni dokonca ich schválenie odmietli. Na vylúčení jadra a plynu z taxonómie nástojili aj niektorí predstavitelia Ukrajiny, podľa ktorých je schválenie plynu ako "zeleného" zdroja energie podporou Putinovho režimu.

"Naopak, napríklad ukrajinský minister energetiky German Galuščenko sa v liste europoslancom staval skôr za schválenie, pretože sa obával, že neschválenie jadra a plynu ako zelených investícií skomplikuje povojnovú obnovu jeho krajiny," dodal Kovanda.

01 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 02 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 03 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 07:31