StoryEditor

Kolíkovej rezort vyhlásil súťaž na nový informačný systém obchodného registra

24.06.2022, 11:15
Autor:
TASRTASR

Rezort spravodlivosti vyhlásil súťaž na vytvorenie nového informačného systému obchodného registra. Plne má nahradiť existujúce riešenie. Predpokladaná cena celej zákazky je takmer 11,5 milióna eur bez DPH.

Informoval hovorca Ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Jadro súčasného systému je podľa jeho slov technologicky zastarané a už dlhšie nemožno zabezpečiť jeho ďalší rozvoj. Priamo s tým súvisí aj bezpečnosť, spoľahlivosť a užívateľský komfort systému.

"Nový informačný systém obchodného registra plne nahradí existujúce riešenie a zároveň pokryje všetky očakávané legislatívne a procesné zmeny súvisiace so službami obchodného registra a aktuálnymi potrebami modernizácie týchto služieb," zdôraznil.

Mal by priniesť zjednodušenú realizáciu elektronických podaní a zrýchlenie jednotlivých konaní s využitím automatizácie úkonov. "Cieľom vytvorenia nového informačného systému obchodného registra je zároveň aj zvýšenie kvality, štandardu a dostupnosti e-Government služieb pre podnikateľov, ako aj zlepšenie celkovej dostupnosti dát verejnej správy vo forme otvorených dát," dodal Bubla.

Predpokladaná cena celej zákazky je takmer 11,5 milióna eur bez DPH. V cene je zahrnutá dodávka samotného informačného systému, ako aj poskytovanie servisných služieb a rozvoj systému. "Uvedená suma bola stanovená na základe znaleckého posudku, ktorý vychádza z analýzy nákladov a prínosov (CBA) odsúhlasenej Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a Útvarom hodnoty za peniaze," podotkol s tým, že dodávka systému bude hradená z prostriedkov plánu obnovy.

Priblížil, že obchodný register sa stal dostupným na internete prvý raz v roku 2000 a jeho aktuálny stav zodpovedá nepretržitej 22-ročnej prevádzke. "Systém bol viackrát upravovaný. Ministerstvo spravodlivosti v ostatnom období spustilo vo vlastnej réžii modernizáciu verejne dostupnej časti obchodného registra, ktorú môžu používatelia sledovať priebežne," povedal Bubla.

Ako uviedol, ministerstvo v spolupráci so súdmi čistí zapísané údaje vrátane stotožňovania zapísaných fyzických osôb s referenčnými registrami, nasadilo tiež nový modul notifikácií, ktorý prináša možnosti proaktívneho informovania zapísaných subjektov v prípade, že nastanú alebo sa očakávajú skutočnosti, na ktoré sa bude vyžadovať reakcia subjektu.

"Momentálne ministerstvo pracuje na vytvorení šablón pre zjednodušené zakladanie s. r. o., priamo 'vyklikaním' šablóny spoločenskej zmluvy s pomocou interaktívneho sprievodcu na portáli obchodného registra," doplnil.

01 - Modified: 2024-04-25 12:05:00 - Feat.: - Title: Rezort spravolivosti nežiadal Najvyšší súd o konkrétne spisy. Len záznamy o prerozdeľovaní, vraví Susko 02 - Modified: 2024-03-27 06:56:32 - Feat.: - Title: Máme ich viac ako Česi, ich výsledky sú katastrofou. V práci exekútorov by mali nastať zmeny, tvrdia experti 03 - Modified: 2024-03-19 16:04:48 - Feat.: - Title: Ohrozené milióny a amaterizmus predchádzajúcich vlád 04 - Modified: 2024-03-06 10:11:12 - Feat.: - Title: Dláždia mu cestu do SIS. Vláda odvolala Pavla Gašpara z funkcie štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti 05 - Modified: 2024-03-01 23:15:20 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie smrti Slováka belgickou políciou vs. svedok z lietadla, videozáznam, psychické problémy a pitva
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 00:09