StoryEditor

Zdravotnícky sektor býval rozhádaný, teraz sa spojil, tvrdí podpredsedníčka Hlasu Dolinková

22.06.2022, 16:48
Autor:
TASRTASR

Dôvodom spojenia je podľa Zuzany Dolinkovej uvedomenie si vážnosti situácie, keď sú ohrozené prakticky všetky segmenty sektora.

Kritika politiky ministerstva zdravotníctva spojila celý zdravotnícky sektor, či sú to ambulancie, nemocnice, lekárnici, pacienti alebo zdravotné poisťovne. Povedala to podpredsedníčka mimoparlamentného Hlasu Zuzana Dolinková.

Dôvodom je podľa nej uvedomenie si vážnosti situácie, keď sú ohrozené prakticky všetky segmenty sektora.

"Pamätám si obdobie, keď sme boli rozhádaní. Keď sme rokovali so zdravotnými poisťovňami alebo keď chceli zvýšiť platy sestry aj lekári a hádali sa medzi sebou," povedala Dolinková, ktorá v minulosti pôsobila na pozícii prezidentky Zväzu ambulantných poskytovateľov.

Zdravotnícky sektor podľa nej prešiel ťažkou skúškou v období pandémie ochorenia Covid-19 a aktuálne čelí množstvu akumulovaných problémov, úbytkom lekárov a zdravotníckeho personálu počnúc, chýbajúcou víziou revitalizácie a rozvoja sektora končiac. Pripomenula, že všetky okolité krajiny v období pandémie zvýšili platy lekárom, sestrám a zdravotníckemu personálu, iba Slovensko nie.

Pri stabilizácii počtov pracujúcich v sektore by mal podľa nej štát využívať paralelne viacero možností, od dlhodobej podpory štúdia slovenských medikov cez vytváranie podmienok pre návrat našich lekárov a sestier pôsobiacich v zahraničí až po snahu angažovať personál z Ukrajiny.

Zdroje z plánu obnovy podľa nej dávajú určitú nádej na revitalizáciu zdravotníckeho sektora. "Ale ak by sme sa mali niekam posunúť, tak mal už dávno existovať nejaký plán, projekt, predstavená vízia, ktoré nové nemocnice ideme z tohto plánu stavať, ktoré ideme rekonštruovať. Čo vlastne ideme s tými peniazmi robiť. Dodnes to nevieme," tvrdí Dolinková.

Nemocnice sú pritom podľa nej len jedným z článkov zdravotníckeho reťazca. Samotnú stratifikáciu nemocníc preto odmieta stotožňovať s reformou zdravotníctva. Prvým krokom by podľa nej mala byť reforma ambulantného sektora, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť najlacnejšie a mal by pokryť pokiaľ možno čo najväčšiu časť zdravotnej starostlivosti.

Za veľký problém považuje stratený čas, nie iba z hľadiska rokov potrebných na výstavbu nemocníc, ale aj z hľadiska množstva zdravotníkov, ktorí každoročne zo slovenských nemocníc a ambulancií odchádzajú. "Všetci by sme si želali, aby plán obnovy rezort zdravotníctva rozbehol. Ale už včera bolo neskoro," uzavrela Dolinková.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výstavba nemocnice v Martine vzbudzuje obavy, či ju nepostihne osud Rázsoch 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 05 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o.
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 17:03