StoryEditor

V Galante pokračovalo súdne pojednávanie o takmer štyri milióny eur za rúška

20.06.2022, 12:59
Autor:
TASRTASR

Vypočutím svedkov v pondelok na Okresnom súde Galanta pokračovalo pojednávanie, v ktorom sa Správa štátnych hmotných rezerv domáha v občianskom spore vrátenia sumy 3,8 milióna eur.

Vypočutím svedkov v pondelok na Okresnom súde Galanta pokračovalo pojednávanie, v ktorom sa Správa štátnych hmotných rezerv domáha v občianskom spore vrátenia sumy 3,885 milióna eur, ktorú vyplatila ako zálohu spoločnosti A-testing za dodanie 10 miliónov zdravotníckych rúšok v celkovej hodnote 13 miliónov eur.

K odovzdaniu tovaru nedošlo a štátne hmotné rezervy odstúpili od zmluvy. Rozsudok by mal podľa informácií právnych zástupcov oboch strán odznieť v septembri.

"Svedkovia vypovedali k skutkovému stavu veci. Išlo o bývalých zamestnancov SŠHR," informoval právny zástupca spoločnosti A-testing Michal Volný.

Podľa neho potvrdili tvrdenia žalovanej strany, že prebehol celý obchodný vzťah. "To znamená, že SŠHR v prípade uzatvárania dodatku k zmluve nepostupovala podľa zákona o verejnom obstarávaní (VO), ustanovenia nezohľadnila, a tým ho porušila. Z toho vyplýva, že celý následný postup bol nesprávny," uviedol Volný.

Hmotné rezervy podľa protistrany odstúpila od zmluvy neplatne, je stále v právnom vzťahu a s A-testingom má platnú zmluvu.

Ako doplnil, spoločnosť je povinná dodať tovar v zmysle kúpnej zmluvy, na čo je pripravená a opakovane vyzýva hmotné rezervy o zabezpečenie súčinnosti.

Vec je podľa právneho zástupu SŠHR Gevorga Ayrumyana zložitá nie po faktickej, ale po právnej stránke. "Podľa nás zákon o VO nebol porušený," povedal.

Na pojednávaní vypovedal bývalý riaditeľ odboru riadenia mobilizačných rezerv a pohotovostných zásob SŠHR, ako uviedol Ayrumyan, ku kľúčovému obdobiu, keď bola podpísaná zmluva a malo prísť k jej prvotnému plneniu

"V nasledujúcom mesiaci došlo k dodatku, na základe ktorého bolo zmenené, kto má tovar prepraviť na územie SR, z kupujúceho to prešlo na predávajúceho. To však nebolo splnené, tým pádom došlo k odstúpeniu," uviedol právny zástupca SŠHR.

Štátne hmotné rezervy na pojednávaní už nežiadali o doplnenie dôkazov, písomné dôkazy sú v spise. "Cieľom je preukázať, že či takýto postup bol štandardný alebo neštandardný, svedkovia potvrdili, že štátne hmotné rezervy nikdy predtým takéto zásoby nezaobstarávala, nemala s tým skúsenosti, nie v takej časovej tiesni.

Jeden svedok povedal, že ak v ten deň ste to nedokázali zabezpečiť, už bolo neskoro," uviedol Ayrumyan. Sudkyňa rozhodla, že do dvoch mesiacov majú právni zástupcovia spísať záverečné reči, aby ich mohla preštudovať a na nasledujúcom termíne pojednávania budú vyhodnotené a vyhlásený rozsudok.

01 - Modified: 2024-05-03 10:28:58 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Jána Kuciaka povedú Žilinkovi kritici zo zrušenej špeciálnej prokuratúry 02 - Modified: 2024-04-28 07:05:00 - Feat.: - Title: Bývalého producenta Harveyho Weinsteina v New Yorku hospitalizovali po návrate do väznice 03 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 04 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 05 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 20:30