StoryEditor

Schôdza o odvolaní Sulíka bude vo štvrtok popoludní

10.06.2022, 12:57
Autor:
TASRTASR

Opozičný Smer podal žiadosť na zvolanie mimoriadnej schôdze vo štvrtok. Poslanci to odôvodnili pasivitou Richarda Sulíka pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných hmôt.

Mimoriadna schôdza Národnej rady o návrhu na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) sa má uskutočniť budúci týždeň vo štvrtok po Hodine otázok.

Vyplýva to z informácií zverejnených na internetovej stránke Národnej rady. Hodina otázok na členov vlády býva počas rokovania parlamentu vždy vo štvrtok o 14. hodine. Plánovaná júnová schôdza Národnej rady začína v utorok.

Opozičný Smer-SD podal žiadosť na zvolanie mimoriadnej schôdze vo štvrtok. Poslanci to odôvodnili pasivitou Sulíka pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných hmôt. Výsledkom nečinnosti ministra je podľa nich nekontrolovateľný nárast cien energií a pohonných hmôt s drastickými dopadmi na životnú úroveň.

"Rozhodujúcim momentom, ktorý viedol skupinu poslancov Národnej rady k podaniu tohto návrhu, bola absolútna ignorancia slovenských národných ekonomických záujmov pri ostatnom zasadnutí Európskej rady, na ktorej lídri členských štátov EÚ prijali ďalšie sankcie proti Ruskej federácii, okrem iného aj v oblasti dovozu a spracovania ruskej ropy," uviedli poslanci.

Sankcie podľa navrhovateľov výraznejšie poškodia Slovensko, jeho občanov a podnikateľskú sféru ako samotnú Ruskú federáciu.

Sulík svoje konanie pri rokovaní o sankciách tento týždeň obhajoval. Hoci EÚ umožní dovoz ruskej ropy ropovodmi, problémy bude mať slovenská rafinéria Slovnaft so zákazom dovozu pohonných hmôt a olejov vyrobených z ruskej ropy do štátov EÚ.

To znamená, že rafinéria nebude môcť produkty exportovať a podľa jej vyjadrení by musela produkciu znížiť pod technologické minimum. Sulík tvrdí, že o týchto komplikáciách premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) ešte pred samitom v Bruseli informoval.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 03:11