StoryEditor

Bratislava chce zlepšiť bezpečnosť ulíc v okolí škôl, chystá prvé zmeny

01.06.2022, 17:15
Autor:
TASRTASR

Bratislava spúšťa projekt Ulice pre deti. Prvé zmeny by sa mali realizovať pred Základnou školou Tbiliská v Rači.

Mesto Bratislava spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) chcú zlepšiť bezpečnosť ulíc v okolí škôl v hlavnom meste a zvýšiť percento školákov, ktorí chodia do školy pešo.

Spúšťajú preto projekt Ulice pre deti. Prvé zmeny by sa mali realizovať pred Základnou školou (ZŠ) Tbiliská v bratislavskej Rači.

V spolupráci s mestskými časťami chce bratislavská samospráva postupne pred všetkými základnými školami v Bratislave zvýšiť bezpečnosť vďaka zlepšeniu prehľadnosti ulíc, upokojeniu dopravnej situácie v okolí škôl a aj motivovaním rodičov k zmene správania, aby postupne upustili od vozenia detí do školy autom.

"V Bratislave denne smeruje do materskej, základnej alebo strednej školy vyše 85-tisíc detí. Pred mnohými školami je ráno namiesto detí počuť skôr zvuk motora. Autá pred školami bežne stoja v dlhých kolónach či viacerých pruhoch, aby vyložili svoje dieťa priamo pred školou," upozornili z MIB-u.

Projekt Ulice pre deti odštartoval pilotnými aktivitami na ZŠ Tbiliská, kde riešením je urobiť dopravu v okolí školy prehľadnejšou a bezpečnejšou, a priestor pred školou zdravší a krajší. MIB začína v týchto dňoch detailne mapovať dopravnú situáciu v ranných špičkách a počas leta sa uskutočnia focusové skupiny s rodičmi školákov.

"Prvé realizácie dočasných aj trvalých zmien sa začnú diať v priebehu augusta. Rodičia môžu očakávať na križovatke ulíc Tbiliská a Rustaveliho priebežný chodník, ktorý tu doteraz chýbal. Vďaka tomu tu chodec bude mať za každých okolností prednosť pred autom," priblížili z inštitútu.

Na Rustaveliho ulici sa upraví aj časť cesty tak, aby sa na nej dalo krátkodobo zastaviť. Rodičia tak vysadia svoje dieťa na bezpečnom mieste v blízkosti školy bez toho, aby stáli v zápche na Tbiliskej ulici.

"Vzniknú tiež bezpečnejšie vyvýšené priechody pre chodcov z neďalekých autobusových zastávok a doplní sa aj nové osvetlenie," spresnil MIB. Krajší priestor pred školou sa bude navrhovať a tvoriť spolu s deťmi a ich rodičmi.

Poznatky z pilotnej realizácie projektu na tejto račianskej škole poslúžia aj pre ďalšie základné školy v Bratislave.

 

 

01 - Modified: 2024-05-03 08:31:03 - Feat.: - Title: Bývanie v Bratislave je drahšie, nájomné sa zvyšuje. Hodnota rastie aj starším bytom 02 - Modified: 2024-05-03 08:40:41 - Feat.: - Title: Na viac než 26 školách v Bratislave má byť výbušnina, dostali výhražný e-mail. Polícia oznámenia preveruje 03 - Modified: 2024-05-01 18:49:00 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje dva prípady, keď seniori pri podvode prišli o desaťtisíce eur 04 - Modified: 2024-04-30 13:44:10 - Feat.: - Title: Bratislava predstavila finálne riešenie zmien na Mudroňovej a Vazovovej, zmeny sú plánované na leto 05 - Modified: 2024-04-29 22:12:08 - Feat.: - Title: Jeden z najluxusnejších barov v Bratislave roky chátra. Mesto hľadá nájomcu, skúša novú taktiku
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 11:55