StoryEditor

Szijjártó reaguje na Zelenského: "Ak takto prejavujete po ukrajinsky vďaku, nech sa páči, aj nabudúce."

25.05.2022, 17:25
Autor:
TASRTASR

Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že krajiny Západu nie sú jednotné, čo sa týka rozsahu podpory pre Ukrajinu. Konkrétne v tejto súvislosti spomenul Maďarsko, ktoré blokuje embargo na ruskú ropu.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szjjártó obratom reagoval na slová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý v stredu počas panelovej diskusie na zasadnutí Svetového ekonomického fóra v Davose vo videopríhovore ostro kritizoval Maďarsko.

Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na status Szijjártóa zverejnený na Facebooku, v ktorom zdôraznil, že Maďarsko bude aj naďalej pomáhať ukrajinským utečencom.

Šéf maďarskej diplomacie napísal, že ak to, čo Zelenskyj v Davose povedal, po ukrajinsky znamená: "Ďakujeme Maďarom, že prijali vyše 720 000 utečencov, že sa starajú o nich, že im dávajú prácu, ďakujeme im, že ponúkli liečenie 130 ukrajinských detí, že ponúkli nemocničné ošetrenie ranených ukrajinských vojakov, že sú pripravení poskytnúť štipendium 1 000 ukrajinským študentom, že sú pripravení obnoviť jednu ukrajinskú školu a škôlku, a ďakujeme im, že pomáhajú ubytovať vnútorných utečencov," tak odpoveď Maďarov je: "Rado sa stalo, pomôžeme aj nabudúce!"

Zelenskyj v stredu vyhlásil, že krajiny Západu nie sú jednotné, čo sa týka rozsahu podpory pre Ukrajinu. Konkrétne v tejto súvislosti spomenul Maďarsko. Ďalej uviedol, že je vďačný za podporu od amerického prezidenta Joea Bidena; nedostatočné odhodlanie k pomoci Ukrajine je však podľa vlastných slov evidentné v rámci Európy.

Ako konkrétny príklad menoval Maďarsko, ktoré nesúhlasí napríklad so zavedením embarga EÚ na ruskú ropu. "Maďarsko nemá jednotný postoj s ostatnými krajinami EÚ," povedal ukrajinský prezident.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 13:38