Ukrajinskí vojaci počas ruskej invázie v Donetskej oblasti. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Spojené štáty masívne zvýšili pomoc Ukrajine, Rusko ďalej útočí na Donbase

21.05.2022, 19:01
Autor:
ČTKČTK

Podľa zákona, ktorý dnes podpísal Biden, poskytnú Spojené štáty Ukrajine pomoc v objeme takmer 40 miliárd dolárov, čo je najväčší balík americkej zahraničnej pomoci za posledných aspoň 20 rokov.

Prečítajte si zhrnutie dnešného dňa týkajúce sa vojny na Ukrajine:

Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu mnohomiliardovú pomoc, čo umožní zákon, ktorý dnes podpísal prezident Joe Biden. Ruská armáda chce podľa Ukrajiny obnoviť útoky v Doneckej oblasti a dostať sa cez rieku Severný Donec. Británia sa domnieva, že ruské vojenské operácie môže ovplyvniť nedostatok bezpilotných lietadiel potrebných na prieskumné lety. Rusko pritom už v piatok ohlásilo ukončenie bojov o oceliarne Azovstaľ v Mariupole a jeho plynárenská spoločnosť Gazprom dnes prestala dodávať plyn do Fínska.

Helsinki rovnako ako Štokholm chcú kvôli ruskej invázii na Ukrajinu vstúpiť do Severoatlantickej aliancie a Rusko avizovalo, že to bude mať svoje dôsledky.

image

Expert na Rusko: Putin je čoraz paranoidnejší, bojí sa atentátov a stále viac sa podobá Hitlerovi

Rusko ohlásilo oslobodenie oceliarní Azovstaľ v Mariupole v piatok a šéf separatistickej proruskej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin považuje za nevyhnutné postaviť obrancu oceliarní pred súd. Želajú si to podľa neho "obyčajní ľudia, spoločnosť a zrejme aj duševne zdravá časť svetového spoločenstva".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa domnieva, že vojnu možno vyriešiť jedine diplomaciou, aj keď sú teraz rozhovory na mŕtvom bode. Ukrajinu teraz podľa prezidenta bráni 700-tisíc vojakov a Rusko podľa Ukrajincov prišlo vo vojne už asi o 29-tisíc vojakov. Toto tvrdenie však nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Zelenskyj očakáva, že Ukrajina dostane v rámci ďalšej vojenskej pomoci raketomety, čo by podľa neho mohlo byť rozhodujúce pre vývoj bojov na Donbase. Podľa ukrajinskej armády sa tam Rusi chystajú na útoky na Jampil a Seversk a pokúsia sa znovu o prechod rieky Severný Donec. Predchádzajúci pokus zlyhal a skončil porážkou.

image

Zelenskyj: Rusko blokuje v ukrajinských prístavoch 22 miliónov ton obilia

Britské ministerstvo obrany sa domnieva, že ruskej armáde v dôsledku sankcií chýbajú prieskumné bezpilotné lietadlá, bez ktorých nemôžu stanovovať ciele leteckých a delostreleckých útokov.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov povedal, že sa Rusku podarilo pri raketovom útoku na severozápade Ukrajiny v Žytomyrskej oblasti zničiť množstvo západných zbraní a techniky. Ani toto tvrdenie ale nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

Podľa zákona, ktorý dnes podpísal Biden, poskytnú Spojené štáty Ukrajine pomoc v objeme takmer 40 miliárd dolárov, čo je najväčší balík americkej zahraničnej pomoci za posledných aspoň 20 rokov. Pôjde o vojenskú a humanitárnu podporu, americká pomoc Ukrajine sa tak od februára zvyšuje na 54 miliárd dolárov a zrejme nie je posledná.

Obavy Moldavska o rozšírení konfliktu na jeho území má rozptýliť dnešný sľub britskej ministerky zahraničných vecí Liz Trussovej. Londýn podľa nej poskytne Moldavsku moderné zbrane a Trussová si želá, aby Moldavsko bolo vyzbrojené podľa štandardov NATO.

image

Vo vojne na Ukrajine zohrávajú kľúčovú úlohu bezpilotné lietadlá, myslia si Briti

Rusko čelí za inváziu na Ukrajinu stále kritike. Dnes sa to prejavilo na ministerskom rokovaní Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria, ktoré pri vystúpení ruského ministra opustili jeho kolegovia z Japonska, USA, Austrálie, Kanady a Nového Zélandu.

Hneď ráno prestala ruská spoločnosť Gazprom Fínsku dodávať plyn, ako avizovala v piatok. Fínska spoločnosť Gasum totiž odmietla platiť Gazpromu v rubľoch, ako Rusi požadujú kvôli medzinárodným sankciám uvaleným na Rusko za jeho agresiu. Gazprom kvôli odmietnutiu platby v rubľoch v apríli zastavil dodávky aj Poľsku a Bulharsku.

Moskva upozornila Fínsko na dôsledky, ktoré bude mať jeho úmysel vstúpiť do NATO. Fínska vláda to schválila v stredu. Fínsko sa tak rozhodlo rovnako ako Švédsko kvôli ruskej agresii proti Ukrajine. V aliancii to zatiaľ neschvaľuje Turecko. Jeho prezident Recep Tayyip Erdogan dnes kvôli tomu telefonicky hovoril so švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou a fínskym prezidentom Saulim Niinistöom.

Erdogan požaduje od Švédska zrušenie embarga na vývoz zbraní do Turecka a zmenu postoja k teroristickým organizáciám. Niinistö Erdoganovi povedal, že spojenectvo v podobe spoločného členstva v NATO posilní bezpečnosť aj vzájomné vzťahy Fínska a Turecka.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 07:42