Ruský vojak Vadim Šišimarin počas súdneho procesu v Kyjeve 18. mája 2022. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ruský vojak obvinený z vojnových zločinov na Ukrajine priznal vinu

18.05.2022, 14:31
Autor:
TASRTASR

Vadim Šišimarin (21) pre súdom v Kyjeve čelil obvineniam z vojnových zločinov a plánovanej vraždy v spojitosti so zabitím 62-ročného muža na severovýchode Ukrajiny.

Ruský vojak obžalovaný zo zabitia neozbrojeného ukrajinského civilistu priznal dnes na súde v Kyjeve vinu. Informovali o tom ruská služba stanice BBC a agentúra Reuters.

Je to prvý takýto proces od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Dvadsaťjedenročný zajatý príslušník tankovej jednotky Vadim Šišimarin čelí obvineniu, že v prvom týždni vojny zabil výstrelom do hlavy muža v dedine Čupachivka v Sumskej oblasti na severovýchode krajiny. Ak ho súd zistí vinným, hrozí mu doživotné väzenie.

Prvé priznanie vôbec

"Áno," odpovedal dnes podľa agentúry AFP na súde ruský vojak na otázku, či priznáva vinu.

Podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry rodák z Irkutsku Šišimarin porušil "vojnové pravidlá a zvyklosti". Na konci februára spoločne s ďalšími štyrmi ruskými vojakmi ukradol auto, aby utiekli po tom, ako na ich kolónu zaútočili ukrajinské sily, tvrdí ukrajinská prokuratúra.

Došli potom podľa nej do Čupachivky, kde uvideli neozbrojeného civilistu, ktorý viedol bicykel a telefonoval. Prokuratúra uvádza, že Šišimarin dostal od ďalšieho vojaka rozkaz civilistu zabiť, aby ukrajinskú armádu neinformoval o prítomnosti Rusov. Cez otvorené okno automobilu následne vypálil niekoľko rán z útočnej pušky, zasiahol civilistu do hlavy a muž na mieste zomrel, uvádza obžaloba.

Šišimarínov obhajca Viktor Ovsjannikov spravodajcovi BBC povedal, že sa bude snažiť, aby súd oslobodil jeho klienta od viny, ale nespresnil, ako to chce dosiahnuť. Stratégiu obhajoby nechcel advokát vopred prezrádzať, aby nevložil obžalobe trumfy do rúk.

Obhajca predtým uviedol, že sa bude usilovať o to, aby ruský seržant bol obžalovaný z menej závažného zločinu, ako je porušenie noriem vojnového práva, dodala BBC s tým, že proces má pokračovať od štvrtkového poludnia.

Symbolika pre Ukrajincov

Proces, ktorý sleduje mnoho novinárov, má pre Ukrajinu obrovský symbolický význam, poznamenala agentúra Reuters. Kyjev viní Rusko z páchania zverstiev a z brutality voči civilistom počas invázie a oznámil, že identifikoval vyše 10-tisíc potenciálnych vojnových zločinov. Moskva popiera, že by cielila na civilistov alebo že by sa Rusko podieľalo na vojnových zločinoch. Ukrajinu viní z ich zinscenovania.

01 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 02 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 16:27