StoryEditor

Dvoch veteránov z Kosova odsúdili v Haagu za zastrašovanie svedkov

18.05.2022, 13:04
Autor:
TASRTASR

Mužov zatkli v septembri 2020 v Prištine. Ide o prvý verdikt Osobitného súdu pre Kosovo v v spojitosti s vojnou v Kosove.

Osobitný súd pre Kosovo v Haagu odsúdil v stredu dvoch bývalých kosovských separatických bojovníkov na štyri a pol roka odňatia slobody za zastrašovanie svedkov. Ide o prvý verdikt tohto súdu v spojitosti s vojnou v Kosove. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Odsúdenými mužmi sú Hysni Gucati a Nasim Haradinaj. Prvý je vodcom skupiny veteránov z Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK) a druhý jeho zástupcom. Súd ich uznal za vinných zo zverejnenia údajov o stovkách svedkov po tom, ako získali tajné dokumenty od súdnych úradov.

Dvojicu mužov zatkli v septembri 2020 v Prištine. Muži podľa súdu svedkov označovali za "zradcov, špiónov a spolupracovníkov" s cieľom odradiť ich od poskytnutia svedectva pred Osobitný súd pre Kosovo.

Čas, ktorý Gucati a Haradinaj strávili vo väzbe, bude odrátaný od ich trestu. Súd takisto každému z nich udelil pokutu 100 eur. Obaja muži obvinenia odmietli.

Počas vojny v Kosove o nezávislosť od Srbska (1998 – 99) zahynulo viac než 13 000 ľudí. Konflikt sa skončil, keď sa po intenzívnom 11-týždňovom leteckom bombardovaní Severoatlantickou alianciou stiahli sily zosnulého srbského prezidenta Slobodana Miloševiča z územia Kosova.

Osobitný súd pre Kosovo v Haagu vzniesol obvinenia z vojnových zločinov voči viacerým členom UČK, ozbrojenej organizácie kosovských Albáncov, ktorá v rokoch 1998 – 99 bojovala za nezávislosť od Srbska. Je medzi nimi aj bývalý kosovský prezident Hashim Thači, ktorý je ako niekdajší vodca UČK obvinený zo zodpovednosti za vraždenie civilného obyvateľstva.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 15:17