Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Rusko stupňuje raketové útoky, pretože sa mu nedarí na bojisku, povedal Zelenskyj

18.05.2022, 06:44
Autor:
ČTKČTK

Podľa neho tieto útoky nemajú zásadný vojenský vplyv. Ukrajinská armáda však posilní svoju protivzdušnú obranu.

Rusko stupňuje svoje raketové a letecké útoky, pretože sa mu nedarí na bojisku. V noci na dnešok to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V pohraničných oblastiach ukrajinskej sily zaznamenávajú ruské "sabotážne akcie". Podľa Zelenského Ukrajina sa naďalej usiluje o to, aby dostala do bezpečia vojakov, už sa nachádza v oceliarňach Azovstaľ v Mariupole, napísala agentúra AP.

Zelenskyj spomenul ruské raketové a letecké útoky, ktoré v posledných 24 hodinách zasiahli ciele vo Ľvovskej, Sumskej, Černihivskej či Luhanskej oblasti. "Je to spôsob, ako si ruská armáda kompenzuje množstvo neúspechov na východe a na juhu našej krajiny," uviedol Zelenskyj. Podľa neho tieto útoky nemajú zásadný vojenský vplyv. "Tieto útoky, ako mnohé ďalšie predtým, v zásade nič nemenia," dodal. Ukrajinská armáda však posilní svoju protivzdušnú obranu.

image

Macron prisľúbil Zelenskému dodávku ďalších zbraní

Kyjev sa ďalej usiluje o to, aby dostal do bezpečia svojich vojakov, ktorí sa stále nachádzajú v areáli oceliarní Azovstal v Mariupole. "Evakuačná misia pokračuje, dohliadajú na ňu naši vojaci a príslušníci spravodajských služieb," uviedol Zelenskyj s tým, že pokračujú aj rokovania s Ruskom. "Zapojení sú (do rozhovorov) najvplyvnejší medzinárodní sprostredkovatelia," dodal ukrajinský prezident.

V pondelok Kyjev uviedol, že z oceliarní, ktoré sú poslednou baštou ukrajinského odporu v Mariupole, bolo evakuovaných cez 250 vojakov, a to vrátane desiatok ranených. Odišli na územie, ktoré kontrolujú preruští separatisti z medzinárodne neuznávanej takzvanej Doneckej ľudovej republiky. Tí tvrdia, že sa ukrajinskí vojaci vzdali. Podľa Kyjeva sa jedná o ich výmenu za ruských zajatcov.

Podľa serveru The Kyiv Independent Zelenskyj tiež podpísal výnos, ktorým zriaďuje komisiu, ktorá bude mať za úlohu vyhodnotiť škody spôsobené Ukrajine ruskou vojenskou agresiou. Úlohou orgánu bude tiež zabezpečiť kompenzácie za škody spôsobené ruskou armádou a nastavenie opatrení pre povojnovú obnovu krajiny.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 01:15