British Foreign Secretary Liz Truss leaves 10 Downing Street after the weekly cabinet meeting, in London, Britain May 17, 2022. REUTERS/Henry Nicholls SNÍMKA: Henry NichollsSNÍMKA: Henry Nicholls
StoryEditor

Británia požaduje zmeny v severoírskom protokole. Chce ich presadiť aj bez súhlasu EÚ

17.05.2022, 15:51
Autor:
ČTKČTK

"Stále dávame prednosť tomu nájsť riešenie v rokovaní s Úniou, a aj keď pripravujeme zákon, sme otvorení ďalším debatám," povedala poslancom šéfka britskej diplomacie Liz Trussová.

Británia chce jednostranne presadiť zmeny v takzvanom severoírskom protokole, ktorý je súčasťou dohody o vystúpení krajiny z Európskej únie. V britskom parlamente to dnes povedala ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. 

Porušenie dohody

Podľa nej vláda plánuje v najbližších týždňoch predložiť zákon, ktorý by umožnil zjednodušenie prepravy tovaru medzi Severným Írskom a zvyškom Británie.

Takýto krok by však bol porušením právne záväznej dohody o brexite, ktorú pred necelými dvoma rokmi s Bruselom podpísal premiér Boris Johnson, napísala agentúra AP. Brusel dnes varoval, že jednostranné kroky Londýna sú neprijateľné a únia na ne bude reagovať.

Európska únia odmieta zmeny a doplnenia komplexne dohodnutého protokolu a tvrdí, že riešenie problémov týkajúcich sa prepravy tovaru do Severného Írska možno dosiahnuť aj bez nich. Británia však teraz v dlhodobom spore pritvrdila a dala na zrozumenú, že zmeny zákonov presadí aj bez súhlasu Bruselu.

Reakcia Bruselu: Je to neprijateľné

Podpredseda Európskej komisie a vyjednávač za EÚ Maroš Šefčovič dnes uviedol, že ak Londýn podnikne jednostranné kroky, Brusel na ne bude reagovať "všetkými dostupnými prostriedkami". Jednostranné kroky Londýna sú podľa komisára neprijateľné a odporujú podpísaným medzinárodným dohovorom. Napriek tomu je EÚ ochotná naďalej vyjednávať, napísal v rozsiahlom vyhlásení zverejnenom po vystúpení Trussovej.

Chystaný britský zákon budí v Bruseli obavy z troch dôvodov, píše Šefčovič. Severoírsky protokol je kodifikáciou pokroku dosiahnutého v mierovom procese. Protokol je medzinárodnou dohodou a jednostranné zmeny a doplnenia zmluvy sú neprijateľné. Dohoda je navyše nevyhnutným základom pre budúcu dohodu o obchode a spolupráci, stojí vo vyhlásení.

Írsko varuje pred protiopatreniami

Írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney minulý týždeň varoval, že ak Londýn nakoniec siahne k jednostranným zmenám protokolu, môže očakávať právne kroky zo strany EÚ a tiež prípadné protiopatrenia.

Podľa Trussovej sú plánované zmeny v súlade s medzinárodným právom. "Stále dávame prednosť tomu nájsť riešenie v rokovaní s EÚ, a aj keď pripravujeme zákon, sme otvorení ďalším debatám," povedala poslancom šéfka diplomacie.

Vďaka protokolu Severnému Írsku po brexite zostala otvorená hranica s Írskom, ktoré je naďalej členom únie dvadsaťsedmičky. Zároveň však región čiastočne stratil doterajšie pevné putá so zvyškom Británie, pretože niektoré tovary putujúce medzi oboma časťami ostrovnej krajiny teraz podliehajú prísnym kontrolám.

Britská vláda sa odhodlala vyhrotiť spor s úniou po tom, ako voľby do regionálneho parlamentu v Severnom Írsku začiatkom mesiaca vyhrala republikánska strana Sinn Féin, ktorá sa usiluje o zjednotenie Írska. Severoírska Demokratická unionistická strana s ňou ale odmietla uzavrieť dohodu o vláde práve kvôli výhradám k severoírskemu protokolu.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 21:13