Americká ministerka financií Janet Yellenová. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Finančné potreby Ukrajiny sú značné: Americká ministerka vyzvala spojencov na zosilnenie pomoci

17.05.2022, 12:57
Autor:
ČTKČTK

Doteraz ohlásená podpora podľa nej nie je dostatočná pre krátkodobé potreby krajiny, ktorá bojuje proti ruskej invázii.

Americká ministerka financií Janet Yellenová vyzvala spojencov USA, aby zosilnili finančnú podporu Ukrajine. Doteraz ohlásená podpora podľa nej nie je dostatočná pre krátkodobé potreby krajiny, ktorá bojuje proti ruskej invázii. Americká ministerka to podľa agentúry Reuters uviedla v príhovore určenom Bruselskému hospodárskemu fóru.

"Finančné potreby Ukrajiny sú značné," povedala Yellenová a dodala, že vláda krajiny naďalej funguje vďaka vynaliezavosti a statočnosti svojich predstaviteľov.

"V mesiacoch, než bude možné rýchlo vybrať dane, Ukrajina potrebuje rozpočtové zdroje na zaplatenie vojakov, zamestnancov a dôchodcov a tiež držať v chode ekonomiku, ktorá uspokojuje základné potreby občanov," povedala Yellenová.

"Krátkodobo sa bude musieť vrhnúť na opravu a obnovu kriticky dôležitých verejných služieb," zdôraznila Yellenová. Ukrajina podľa nej bude potrebovať "masívnu podporu" obnovy o rozsahu porovnateľnom s Marshallovým plánom pre Európu po 2. svetovej vojne.

image

Plány na prijatie Fínska a Švédska do NATO nie sú problém, povedal Putin

"Jasné je, že doteraz ohlásená bilaterálna a multilaterálna podpora nebude stačiť na to, aby uspokojila základné potreby Ukrajiny," dodala americká politička.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a Medzinárodný menový fond tvrdia, že kvôli vojne, ktorá utlmila polovicu ukrajinskej ekonomiky, krajina potrebuje v blízkej dobe vonkajšiu finančnú pomoc vo výške zhruba päť miliárd dolárov mesačne, aby pokryla základné potreby.

Európska komisia má v stredu predstaviť nový plán na obnovu Ukrajiny, ktorého súčasťou má byť aj balík finančnej pomoci vrátane výhodných pôžičiek. Yellenová vyzvala spojencov, aby sa pripojili k USA vo zvyšovaní finančnej podpory Ukrajine. Americký Senát sa medzitým chystá schváliť podporný balíček v objeme 40 miliárd dolárov, zameraný na vojenskú aj humanitárnu pomoc.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 10:17